Helyi közélet

2013.12.30. 13:40

Jegyzet: Meghúzták a ravaszát

Lövésem sincs, hogy mi lett volna akkor, ha nem találja fel szerkezetét. Alighanem lett volna más, akinek ihlete támad, és a támadás (olykor védekezés) kellékét megosztja embertársaival. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.

Lövésem sincs, hogy mi lett volna akkor, ha nem találja fel szerkezetét. Alighanem lett volna más, akinek ihlete támad, és a támadás (olykor védekezés) kellékét megosztja embertársaival. Ladányi Tóth Lajos jegyzete.Ő nem a szót szaporította, hanem tevékenyen hozzájárult a ritkításhoz. Mindig azt hangoztatta, hogy hazája védelmére tervezte az AK-47-est.Neve egybeforrt a tragédiával, az erőszakkal, a vérrel, és mégis: életében szobrot emeltek neki, és az idén múzeumot is nyitottak szülőfalujában, az Urál vidéki Kurján.

Noha nem volt hívő, egykori lakóhelyén, Izsevszkben két nap alatt megközelítőleg 60 ezer ember kereste fel az ortodox székesegyházban elhelyezett ravatalát. Az Udmurt Köztársaságban korántsem katasztrófa-turizmus volt a tiszteletadás, kétnapos gyászt rendeltek el elhunyta apropóján. Keveseknek adatik meg az efféle hódolat, még Vlagyimir Putyin orosz államfő is személyesen rótta le kegyeletét.

A híres konstruktőr a Vörös Hadsereg páncélosainál sebesült meg, és kórházi lábadozása során vetette papírra forradalmasító terveit. Kilencvenöt éves korában szólította magához a Teremtő. Mihail Kalasnyikov, a legendás gépkarabély kiötlője nem a béke hírnöke volt, mégis milliókat lebilincselt találmányával. Beteljesült a ravasz ötlet: stílszerűen Kalasnyikovokból leadott díszlövésekkel búcsúztatták. Neki lőttek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában