Helyi közélet

2013.12.31. 10:23

Közintézmény-fejlesztés a szabolcsi Vaján

Vaja, 2013. december 31., kedd (MTI) - Európai uniós pályázati támogatások segítségével több mint 650 millió forintot költ, illetve költhet közintézményeinek fejlesztésére a vajai önkormányzat - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros polgármestere az MTI-vel.

Vaja, 2013. december 31., kedd (MTI) - Európai uniós pályázati támogatások segítségével több mint 650 millió forintot költ, illetve költhet közintézményeinek fejlesztésére a vajai önkormányzat - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros polgármestere az MTI-vel.

Tisza Sándor (független) elmondta: a Rákóczi-emlékeket őrző múzeumáról híres, Mátészalkához közeli településen már elkészült az új bölcsőde, felújították a művelődési házat, illetve benyújtották a pályázatot az idősek otthonának és az egészségügyi központnak a rekonstrukciójára.

A bölcsőde csaknem 155 millió forintos költségből épült, amelyhez 147 millió forint uniós támogatást kaptak.

A teljesen akadálymentesített épületben két csoportszobát alakítottak ki, ahol 26 gyermeket látnak el napközben.

A bölcsődében nyolc új munkahely létesült, amely hozzájárul a kisváros foglalkoztatási gondjainak enyhítéséhez. Vaján csakúgy, mint a legtöbb szabolcsi településen jelentős, 30 százalék körüli jelenleg a munkanélküliség.

A művelődési házat közel 60 millió forintért újították fel, s a munkálatok költségeihez 40 milliós pályázati támogatást nyertek. A használatbavételi engedélyt már megkapták, így hamarosan megnyithatják a kulturális létesítményt.

Tisza Sándor tájékoztatása szerint az idősek otthonát 150 millió forintból szeretnék korszerűsíteni.

A háziorvosi rendelőknek és a védőnői szolgálatnak helyet adó egészségügyi központ épületének rendbe tételét pedig 300 millió forintból tervezik.

A polgármester megjegyezte, hogy az egészségügyi központ épületének rekonstrukciójára olyan pályázatot nyújtottak be, amely kedvező elbírálás esetén akár új létesítmény kialakítására is lehetőséget teremt.

Vaja Szabolcs megye egyik legfiatalabb városa, 2009. szeptember 12-én kapta meg a címet.

A település az 1703-1711-es Rákóczi-szabadságharc idején vált híressé. A településen élő Vay család több tagja csatlakozott a harcoló seregekhez, közülük Vay Ádám II. Rákóczi Ferenc udvari marsallja, szenátusának tagja, a jászok és a kunok főkapitánya volt. Akkoriban a szabadságharc vezérlő fejedelme kétszer is járt a vajai várkastélyban, ahol most múzeum működik.

A múzeum a Rákóczi-korszak kutatásának vidéki bázisa, kiemelkedő jelentőségű a Fólia Rákócziána elnevezésű dokumentumsorozata, amely a szabadságharc forrásértékű iratait, illetve II. Rákóczi Ferenc 1725-27 közötti levelezését publikálja.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában