Helyi közélet

2014.01.31. 16:59

Ivóvízminőség-javító program indul Nagykállóban

Nagykálló, 2014. január 31., péntek (MTI) - Hazai és uniós forrásból 643 millió forintot fordítanak az ivóvízhálózat rekonstrukciójára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban, a program nyitórendezvényét pénteken tartották a nyírségi kisvárosban.

Nagykálló, 2014. január 31., péntek (MTI) - Hazai és uniós forrásból 643 millió forintot fordítanak az ivóvízhálózat rekonstrukciójára a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagykállóban, a program nyitórendezvényét pénteken tartották a nyírségi kisvárosban.A kilencven százalékos támogatottságot élvező projekt során öt kilométernyi vízvezetéket újítanak fel, elvégzik a tolózárak cseréjét és megújul a település víztornya is - közölte Juhász Zoltán polgármester az esemény előtt megtartott sajtótájékoztatón.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a Nyíregyháza mellett fekvő tízezer lelkes kisváros a 2010 és 2014 közötti időszak fejlesztéseinek és beruházásainak köszönhetően dinamikusan fejlődött és a térség meghatározó településévé vált.

Február végére Nagykállónak nem lesz adóssága, mivel az 1,2 milliárd forint fennálló tartozásállományt teljesen átveszi az állam, a felvett hitelek törlesztésre fordított összeget további fejlesztésekre és beruházások indítására, az itt élő emberek életminőségének javítására használhatja fel az önkormányzat - fogalmazott az államtitkár.

Hizó Ferenc zöldgazdaság fejlesztéséért, klímapolitikáért és kiemelt közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár elmondta: az összes olyan településen, ahol a víz arzéntartalmával voltak problémák, a kormánynak sikerült 2013 januárjára legalább átmeneti módon biztosítani az egészséges ivóvízhez való jutás feltételeit. Az átmeneti ellátásokat fokozatosan kiváltják, a 2014-2020 közötti uniós források révén pedig a nagykállóihoz hasonló ivóvízminőség-javító programok indulhatnak el - mondta a helyettes államtitkár.

A helyi fejlesztés keretében az 1973-ban kiépített vízellátó-rendszer teljesen megújul, a beruházás keretében elvégzik szűrők és a gépészeti berendezések, valamint a vízművek irányítástechnikai felújítását és cseréjét is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában