Helyi közélet

2014.02.08. 14:36

Fennállásának 720. évfordulóját ünnepli a szabolcsi Ópályi

Ópályi, 2014. február 8., szombat (MTI) - Idén ünnepli fennállásának 720. évfordulóját Ópályi, a születésnapot történelmi-kulturális rendezvénysorozattal teszi emlékezetessé a település - közölte a 3100 lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község polgármestere az MTI-vel.

Ópályi, 2014. február 8., szombat (MTI) - Idén ünnepli fennállásának 720. évfordulóját Ópályi, a születésnapot történelmi-kulturális rendezvénysorozattal teszi emlékezetessé a település - közölte a 3100 lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község polgármestere az MTI-vel.Erdélyi Miklós elmondta: a település nevét III. András király 1294-ben kelt ítélő levele említette először, azt a dátumot tartják a Mátészalkával szomszédos község "születési évének".

Az önkormányzati vezető azonban hozzátette, hogy Ópályi már a honfoglaláskor is lakott hely volt, ezt a középső bronzkorból előkerült, múzeumban őrzött leletek bizonyítják. A település egykori tangazdaságának területén végzett ásatásokon a régészek találtak egy, az úgynevezett ottományi kultúra szerint kialakított sírt. A halottaikat az időszámítás előtti 2000-1600 körül zsugorítva temető vándorló népektől fennmaradt ópályi sírból férfi csontváz került elő, amelynek nyakát elhantolói borostyán- és bronzgyöngyökkel díszítették, mellé használt edényeit, valamint bronz harci bárdját és tőrét is elhelyezték.

A település neve a latin Paulból, a pauli alakból származik, ami azt jelentette, hogy a lakott hely a Gutkeled nemzetség egyik tagjáé, Pálé volt. Később ebből Pályi lett, az ó jelzőt pedig talán a sok évszázados múltra tekintettel rakták a névhez.

Erdélyi Miklós tájékoztatása szerint a 720. születésnapot nyáron tartják, 720 helyi lakos mond közös imát a Ópályiért, emellett 720 szeletes óriástortát is sütnek és látványos tűzijátékkal zárják az ünnepséget.

A születésnapi rendezvénysorozat alkalmából emlékoszlopot avatnak az 1848/49-es szabadságharc ópályi résztvevőinek tiszteletére, felújítják a II. világháború helyi áldozatainak emlékművét is. Megemlékeznek az I. világháborúban harcolt és elesett ópályi lakosokról is, lesz koszorúzási ünnepség az aradi vértanúk és az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek emlékművénél.

Az évforduló jegyében, immár 20. alkalommal rendezik meg nyáron a híres Ópályi Nemzetközi Aratóversenyt, amelyen a régi kézi betakarítást elevenítik fel. Az aratási mulatságon a Kárpátia Együttes ad majd koncertet.

Az alkalomra felújítják a település művelődési házát is, a költségekre az Ópályiak Baráti Köre Egyesület nyert 24 millió forint támogatást a Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatán.

Átadják a település új belvízelvezető csatornarendszerét, amely szintén pályázati forrással, félmilliárdos beruházással épül.

- MTI -

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában