Helyi közélet

2014.02.08. 12:28

Nézőpont: Felesleges izzadságcseppek

<em>A „Gazdálkodj okosan!” szlogenhez 1176 magyar település maradt hű kis hazánkban. Ők voltak azok a helyhatóságok, akik nem fejlesztettek, nem újították fel a „lelakott” úthálózatukat, lemondtak a szavazatszerző beruházásoktól, ünnepélyes szalagátvágásoktól.</em> <strong>Tarnavölgyi Gergely jegyzete</strong>.

A „Gazdálkodj okosan!” szlogenhez 1176 magyar település maradt hű kis hazánkban. Ők voltak azok a helyhatóságok, akik nem fejlesztettek, nem újították fel a „lelakott” úthálózatukat, lemondtak a szavazatszerző beruházásoktól, ünnepélyes szalagátvágásoktól. Tarnavölgyi Gergely jegyzete. Csendben tették a dolgukat, vakmerő kötéltáncosokat megszégyenítő egyensúlyérzékkel tartották egyenesben költségvetésüket, táncoltak a vékony jégen. Akik nem így tettek, azok most mentőövet kaptak a kormánytól. Többkörös konszolidáció révén 1300 milliárd forintnyi tehertől szabadultak meg az eladósodott önkormányzatok. Az egyszeri ember fejében joggal szólalhat meg az agytekervényei mélyen megbúvó kisördög: volt értelme évékig spórolni, mindig csak addig nyújtózkodni, ameddig a takaró ér?

Több tartozásmentes település vezetőjével, jegyzőjével beszélgettem az elmúlt napokban, akik nem rejtették véka alá véleményüket. Egyik szemük ugyanis sír, a másik nevet. Sír, mert sok éves megfeszített munkájukat érzik haszontalannak. Ők is duhajkodhattak volna, mint mások. De nem tették. Lelkük rajta. A másik szemük nevet, mert most kompenzálják őket. Négy év alatt ötven milliárd forint ütheti a markukat. Ez majdnem annyi pénz, mint amennyi adósságot a kormány néhány hónap alatt átvállalt Debrecentől, Szegedtől és Soprontól együttvéve. Ha már így alakult az elmúlt tizenegynéhány év ahogy alakult, előremutató lépés az adósságátvállalás. Ám a konszolidáció és a kompenzáció mértékét nem érzem arányosnak. Lelkem rajta. Még jó, hogy nem én ülök annak az 1176 település polgármesteri székének egyikében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában