Helyi közélet

2014.03.27. 12:33

II. Rákóczi Ferenc születésének évfordulójára emlékeznek Vaján

Vaja, 2014. március 27., csütörtök (MTI) - II. Rákóczi Ferenc születésének 338. évfordulójára emlékeznek pénteken Vaján, az 1703-1711. közötti szabadságharc vezérlő fejedelmének és korának emlékeit őrző Vay Ádám Múzeumban.

Vaja, 2014. március 27., csütörtök (MTI) - II. Rákóczi Ferenc születésének 338. évfordulójára emlékeznek pénteken Vaján, az 1703-1711. közötti szabadságharc vezérlő fejedelmének és korának emlékeit őrző Vay Ádám Múzeumban.

Molnár Sándor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményeként működő intézmény vezetője az MTI-nek csütörtökön elmondta: az emlékünnepség 14 órakor kezdődik a múzeumnak helyet adó, 17. században épült, késő reneszánszkori várkastélyban.

A Magyar Honvédség 5. sz. Bocskai István Lövészdandárjának helyőrségi zekekara ad térzenét, majd a köszöntés után Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora emlékezik a Rákóczi-féle szabadságharc vezetőjére. A fejedelem szobrának megkoszorúzását követően Vári Fábián László költő Útban Törökország felé című versét szavalja el és kiállítást nyitnak Farkas Eszter festőművész alkotásaiból, majd végül Mándi Ákos zongoraművész és Sebestyén Zoltán énekes közreműködésével ünnepi hangversenyt rendeznek.

II. Rákóczi Ferenc 1676. március 27-én született a Sátoraljaújhelyhez közeli, ma Szlovákiában található Borsiban. A szabadságharc Pro patria et libertate, Hazáért és Szabadságért feliratú zászlóit 1703. május 21-én a Vajához közeli Tarpán, valamint a ma Ukrajnában található Beregszászon és Mezőváriban bontották ki a Habsburgok ellen a kuruc felkelők.

A Rákóczi kétszer is járt a vajai várkastélyban. Első látogatása idején, 1703 nyarán arról tárgyalt ott Vay Lászlóval, hogy a nemesség is csatlakozzon a szabadságharchoz.

Másodszor pedig 1711 telén a császár küldöttével, Pálffy János tábornokkal találkozott Vaján, a lehetséges békekötésről egyeztetett, amelyet visszautasított.

A fennállásának idén 50. évfordulóját ünneplő vajai múzeum a Rákóczi-kutatás egyik vidéki bázisának számít, forrásértékű, Fólia Rákócziana elnevezésű dokumentumai között megtalálható II. Rákóczi Ferenc 1725 és 1727 közötti levelezése, a szabadságharc postájának iratai, a fegyveresítés és a hadbíróság dokumentumai, valamint várvédői szabályzatok is.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában