Helyi közélet

2014.03.24. 13:49

Videó: Páratlan webélményt nyújt a gólyapár

Nagyhalász - Hat esztendeje lehet nyomon követni nonstop a nagyhalászi gólyafészek történéseit.

Nagyhalász - Hat esztendeje lehet nyomon követni nonstop a nagyhalászi gólyafészek történéseit. Nem csak akkor, amikor a hajnal hasad, hanem a nap bármely szakában szemmel tartható a nagyhalászi gólyapár, Hajnal és Halász. A webkamera révén bárki nyomon követheti a gázlómadarak mindennapjait.

– A hét végén a szokástól eltérően nagy tömegben érkeztek vissza a gólyák az országba. Hirtelen megugrott a honlap látogatottsága is, ami érthető – morfondírozott Nagy Károly, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa. Ő bábáskodik a nagyhalaszgolyakamera.blogspot.hu oldal sikere felett 2008 óta. Nem pusztán az élőképpel lehet informálódni a szárnyasokról, az akkurátus bejegyzések révén teljes képet fest a Ciconia ciconiáról, azaz a fehér gólyáról, amely elterjedt, de fogyatkozó faj.

– A gólyavédelmi tevékenység ihlette ezt az oldalt. Közel 150 országból több millió látogatót regisztrálhattunk a 6 év alatt. A működtetéshez kell egy bivalyerős internetkapcsolat, és ha adottak a technikai feltételek, akkor napi átlagban 5-10 ezer feletti kattintással lehet számolni, csúcsidőben 20 ezerre is nőhet a mutató. Magyarországon a nagyhalászin kívül a Somogy megyei Darányon kihelyezett webkamera. Kötődök a szabolcsi településhez, hisz bár Nyíregyházán élek, a gyerekkorom java részét ott töltöttem, úgyhogy tudom, hol repked Hajnal, a tojó és Halász, a hím.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában