Helyi közélet

2014.03.27. 16:35

Regionális központ lehet

Nagykálló - A „szűrések éjszakája” programhoz a megyei kórházak és az egyetemi oktatókórház is csatlakozott.

Nagykálló - A „szűrések éjszakája” programhoz a megyei kórházak és az egyetemi oktatókórház is csatlakozott.

 – Célzott szűrőprogramok indulnak országszerte annak érdekében, hogy a lakossághoz közelebb vigyük a megelőzést szolgáló vizsgálatokat – mondta az egészségügyért felelős államtitkár szerdán Nagykállóban.

Szócska Miklós a Sántha Kálmán Szakkórházban tartott szakmai fórumot megelőző sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az első program április 25-én a „szűrések éjszakája” lesz. Ezen a napon a megszokottnál jóval tovább, este 10-ig és éjfélig lesznek nyitva egyes szakrendelők, hogy fogadhassák az érdeklődőket. A kezdeményezéshez csatlakoztak a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház (SZSZBMK) Északi és Déli Pólusintézményei is.

Az államtitkár beszámolt arról is, hogy az emlőszűrési kampányban az ingyenes vizsgálatokra a 45-65 év közötti nőket várják, és a szűrésre invitáló nyomtatványon a pontos helyszín mellett egy rövid leírás is található arról, milyen vizsgálatra számíthatnak azok, akik elmennek a szűrésre.

Hatvanágyas bővítés

– Ősztől minden 12-13 éves korú lány térítésmentes HPV-oltást kaphat, amennyiben igényli, és országossá terjesztjük ki azt a mintaprogramot, amely lehetővé teszi, hogy a méhnyakszűrést a védőnők végezhessék el azokon a településeken, ahol ötezernél kevesebben élnek – fogalmazott Szócska Miklós.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy az országban a 400 uniós egészségügyi fejlesztési program értéke eléri a 320 milliárd forintot, s ebből komoly, mintegy 15 milliárd forintos beruházás a nyíregyházi Tömbkórház projekt, s a megyei intézménycsoport 2 kórházát érintő rehabilitációs fejlesztés, melynek fontos pontja a nagykállói szakkórház.

– Az SZSZBMK stratégiai intézménye a nagykállói szakkórház, amely megőrizte önállóságát, s ahol egy több mint félmilliárd forintos rehabilitációs program valósul meg – mondta Mangol Csilla főigazgató. A 60 ágyas fejlesztéssel 2015-re szeretnék ide központosítani a pszichiátriai ellátást. Nyíregyházán egy sürgősségi részleg maradna, a fekvő- helyett pedig a járóbeteg-ellátásra helyeznék a hangsúlyt. Nem titkolt cél, hogy a Sántha Kálmán Szakkórház a pszichiátriai ellátás regionális központjává váljon.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában