Helyi közélet

2014.04.26. 10:26

A romákat is „ostorozta” a cigányügyi szakértő

Tiszavasvári - A többségi társadalom ki van éhezve a romákban való pozitív csalódásra! – állítja a romaügyi szakértő.

Tiszavasvári - A többségi társadalom ki van éhezve a romákban való pozitív csalódásra! – állítja a romaügyi szakértő. Kényes, de nem tabu témához nyúlt Tiszavasvári önkormányzata, amikor a napokban lakossági fórumot hívott össze a Találkozások Házában, melynek fókuszában a cigány-nem cigány együttélésből fakadó konfliktusok megvitatása állt.

A politikai fricskáktól és kötözködéstől sem mentes, mégis kötetlen és előremutató beszélgetés vendégelőadója és mediátora Forgács István romaügyi szakértő volt, aki mellett a város alpolgármestere foglalt helyet. A magát cigánynak valló, ám a romákkal szemben nem kevés kritikát megfogalmazó szakember egyes kijelentései meglepték, sőt egyenesen megdöbbentették a hallgatóságot, így nem csoda, hogy tartalmas monológja után egymás után lendültek a magasba a szót kérő kezek.

A városvezetéstől megbízást kapott Forgács István hangsúlyozta: célja, hogy több évtizedes szakmai tapasztalatával, egyéni látásmódjával, a máshol már jól bevált „együttélési receptek” alkalmazásával elősegítse a rendet és a békét Tiszavasváriban.

– A cigányság felzárkóztatása, társadalmi mobilitása és a többségi társadalomban élő, róluk (rólunk) kialakított előítéletes, negatív kép lerombolása fontos és időszerű feladat országosan és itt, Tiszavasváriban is, egy olyan pártpolitikától, vallástól, bőrszíntől független kérdés, amelyre immár negyedszázada képtelenek vagyunk helyes válaszokat adni – fogalmazott a Találkozások Házában rendezett, helyi együttélési konfliktusokra fókuszáló fórumon Forgács István romaügyi szakértő, aki szerint közös akaratra és cselekvésre van szükség a megoldás érdekében.

– Vannak jó példával elöljáró, közismert romák, de 150 Caramel és 300 Mága Zoltán sem lenne elég ahhoz, hogy megváltozzon az átlagos életet élő cigányokról kialakult kép! A hétköznapi emberek szemlélet- és viselkedésmódján kell változtatni, beleértve romákat és nem romákat is. Jogosan megfogalmazott igény, hogy mindenki tartsa be a társadalmi normákat, tudatosan és felelősségteljesen vállaljon gyermeket, vegye komolyan a tanulmányait, és ne bűnözésből, hanem tisztességes munkából próbáljon megélni. Ehhez meg kell adni az esélyt és a szükséges segítséget mindenkinek, aki igényli! – hangsúlyozta Forgács István.

 

A cikk folytatása a kelet.hu-n és a Kelet-Magyarország április 26-ai számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában