Helyi közélet

2014.05.26. 19:29

Erdélyben jártak a bátori határőrök

Nyírbátor - Észak-Erdély nevezetességeit tekintette meg a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjas Egyesület tagsága egynapos kirándulás keretében.

Nyírbátor - Észak-Erdély nevezetességeit tekintette meg a Nyírbátori Határőr Igazgatóság Nyugdíjas Egyesület tagsága egynapos kirándulás keretében. A szaploncai "kacagó" temető csaknem egyedülálló módon nem a bánat, hanem a nevetés színhelye. A világoskék sírfeliratok ugyanis az elhunyt egyéniségét, mesterségét, életének és halálának körülményeit humoros rigmusok formájában örökítik meg.

A máramarosszigeti gótikus református templom kertjében Leövey Klára szobránál megemlékeztünk a reformer nevelőnő munkásságáról. Tekintetünket messziről magához vonzotta a gazdag díszítésű szecessziós kultúrpalota.

Nagybányán csodálatos látkép tárult elénk a hunyadiak támogatásával épült Szent István toronyból. A fáradalmakat kissé kipihenve magunkban csendben meditáltunk a hatalmas méretű Szentháromság templom padjaiban. A hunyadiakhoz és Szilágyi Erzsébethez vitt vissza bennünket képzeletben az Erzsébet ház látványa. A Hollósi Simon által létrehozott festőiskola múzeumában olyan hírességekre emlékeztünk többek között, mint Ferenczi Károly, Csók István és Torma János.

Koltón Teleki Sándor 48-as huszárezredes kastélyában Petőfi Sándornak, a lánglelkű költőnek bútorai között jártunk, a lábai nyomát érezve talpunk alatt. Felidéztük a Szendrey Júliával itt töltött mézeshetek alatt született 28 vers legemlékezetesebbjeit. A "Szeptember végén" elszavalásához a költő saját kézírásával és aláírásával hátrahagyott verse szolgált mankóul. Kinéztünk a hálószoba ablakán, és láttuk azt a hegygerincet, mely a múló időre emlékeztette a költőt: "...már hó takará el a bérci tetőt."

Élményeinket betetőzte a Máramarossziget melletti vízesés, melynek hangulatát sokáig magunkkal hordozzuk majd. E felejthetetlen kirándulás megszervezéséért, valamint a magas színvonalú idegenvezetésért a Fábián házaspárt és Gyenes Józsefnét illeti meg az elismerés.

Vincze István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában