Helyi közélet

2014.06.29. 11:15

Autóvásárlás: az előleget is számlázni kell

A gépjármű-kereskedők számlázási gyakorlatát is kiemelten vizsgálta az elmúlt időszakban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Észak-alföldi régióban. A NAV a régió mindhárom megyéjében ellenőrizte a kereskedéseket, amelyek szinte mindegyike hibázott az előleg átvételekor.

A gépjármű-kereskedők számlázási gyakorlatát is kiemelten vizsgálta az elmúlt időszakban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Észak-alföldi régióban. A NAV a régió mindhárom megyéjében ellenőrizte a kereskedéseket, amelyek szinte mindegyike hibázott az előleg átvételekor.

Az észak-alföldi revizorok érdeklődésének középpontjában nem a lóerők álltak, sokkal inkább a bizonylatolási teljesítmény. Több millió forintos személyautók, vagy akár kisebb értékű használt autók értékesítésekor is érdemes odafigyelni mind az eladónak, mind a vevőnek a pénzmozgás dokumentálására. Nem elég szerződésben, vagy megállapodásban rögzíteni a kifizetett előleget, vagy foglalót. Az eladónak az előre átvett pénzről is számlát kell adnia, ha az összeg eléri a 900 ezer forintot, illetve ha a vevő, az összegtől függetlenül számlát kér. Egyéb esetben számviteli bizonylatot, nyugtát kell kiállítani.

Az akcióban prémium-kategóriás személyautó, terepjáró és „női autó” is porondra került a próbavásárlásokon. A kereskedések gyakran közvetítőként kínálják az autókat, a tulajdonos egészen az adás-vételi szerződés megkötéséig háttérben marad. Ha a leendő vevőnek tetszik a próbaúton tesztelt autó, előleggel vagy foglalóval biztosíthatja a vásárlást. A vállalkozások zömmel ezen a ponton hibáztak, mivel az általában 1 milliós befizetésről szinte egyetlen helyen sem állítottak ki számlát, mindössze egy szerződésszerű nyomtatványt töltöttek ki.

Az egyik szabályosan számlázó kereskedés alkalmazottja az ellenőrzéskor – amikor még sejtelme sem volt arról, hogy épp a NAV-nak készíti a bizonylatot – elmesélte: nemrégiben adóellenőrzést kaptak, és akkor tudta meg, hogy ezt így kell csinálni. Bár a számla rendben volt, kiderült, hogy az alkalmazottat feketén foglalkoztatja a kereskedő. Mivel a vállalkozás rövid időn belül másodszor is fennakadt a rostán, a telephelyet akár be is zárhatja a NAV, és az ismételt mulasztás miatt jelentős összegű bírságot is kiszabhat a vállalkozásra.

Az ellenőrzött kereskedők milliós nagyságrendű bírságra is számíthatnak, ugyanis minden be nem jelentett alkalmazott után akár egymillió forintra is büntetheti őket a NAV. A számla- illetve nyugtaadás elmulasztása első alkalommal több tízezer forint bírsággal jár, azonban az újbóli mulasztás már ugyancsak milliós tételt jelenthet.

Annak kapcsán, hogy a nyári időszakban a gépjármű-kereskedelemben is intenzívebb a forgalom, a NAV felhívja a kereskedők figyelmét az adózási és a foglalkoztatási szabályok betartására. Ugyanakkor a vevőknek azt tanácsolja az adóhivatal, hogy ragaszkodjanak a számlához vagy a bizonylathoz, ha készpénzt adnak át a kereskedőnek, hiszen egy esetleges jogvitában e nélkül nem tudják igazolni, hogy befizették a pénzt.

- Magyar Norbert sajtóreferens, Nemzeti Adó- és Vámhivatal -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában