Helyi közélet

2014.06.22. 10:50

Évszázadokat átívelő időutazás a Beregi múzeumban

Vásárosnamény - A Múzeumok éjszakája Vásárosnaményban a Beregi Múzeummal forrt össze. A szombaton idelátogatókat szerény belépő ellenében kemencében sült finomságok és szörp fogadta. A legkisebbek népi játékokkal szórakozhattak, ügyességüket gólyalábon, zsákban futva, vagy mocsárjárón mutatták meg, nagy nevetések között.

Vásárosnamény - A Múzeumok éjszakája Vásárosnaményban a Beregi Múzeummal forrt össze. A szombaton idelátogatókat szerény belépő ellenében kemencében sült finomságok és szörp fogadta. A legkisebbek népi játékokkal szórakozhattak, ügyességüket gólyalábon, zsákban futva, vagy mocsárjárón mutatták meg, nagy nevetések között.Ami ismeretet ezen túl kaptak, az nem csak egy napra, hanem életre szólt. Bereg Fiai Hagyományőrző Íjász Egyesület tagjai íjászbemutatón megmutatták, hogy a hagyományos magyar íjjal hogyan lehetett célozni, lőni. Ami tenyérnél nagyobb, azt biztosan eltalálták.

Azt is megtudtuk, hogy a két, illetve nagyon ritkán háromágú nyílhegynek az volt a haszna, hogy amíg a sűrű aljnövényben vadászva, egy sás képes irányából kitéríteni az egy hegyű vesszőt, a kétágú szinte nyírja maga előtt a növényt és eltalálja a célba vett vízi madarat.

A szabad téren kisebb műsornak tapsolt a közönség, a Tiszaszalkai Baptista Általános Iskola diákjainak koncertjét Auksz György és növendékei előadásában jutalmazták. A múzeum állandó kiállításait folyamatosan megtekinthették a látogatók, majd elhalkultak, amikor Ábrán András kezdett mesélni a Tarpa határában talál honfoglalás kori sírokról. Egy véletlen folytán, pinceásás közben találtak egy sírt 1975-ben, majd már célzott kutatás során további sírokat tártak fel 2013-ban. A leleteket kórházi CT berendezéssel (a hagyományos fotó-rajz technikán túl) 3D-ben is rögzítették.

Az előkelő harcosokat 1050 előtt, és 800 után helyezhették a sírba, lovaik csontjával a lábuknál. Természetesen előkerültek a tegezek a nyílhegyekkel, a szablya, és a viselt ékszerek is. Az ezüst veretes öveket, a veretes bizánci selyeminget, a körte formájú (puha csizmához igazított) kengyelt, az ezüst hajkarikát, és gyűrűket mindenki láthatta.

A leletek kutatása most is folyik, a korszak behatárolása ezért még pontosabban lesz megadható. A sötétedést fény követte, mert ősi, hagyományos módon kovakő, és acél segítségével izzították a szalma parazsát, majd azt addig fújták, hogy lángra lobbant a tűz. A megrakott máglyát a négy égtáj felől gyújtották fel, a leghosszabb nappal, és a legrövidebb éjszaka határán.

A leletekről készült film 2013-ból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában