Helyi közélet

2014.06.14. 11:00

Nem csak Amerika kedvence

Budapest - A hamburger töretlenül hódít tovább Magyarországon is. Németországból indult útnak, Amerikában jutott a csúcsra, Magyarországon is hódít, és saját világnappal rendelkezik: ez a hamburger.

Budapest - A hamburger töretlenül hódít tovább Magyarországon is. Németországból indult útnak, Amerikában jutott a csúcsra, Magyarországon is hódít, és saját világnappal rendelkezik: ez a hamburger.

A hamburger hazájának sokunk Amerikát gondolná, ám valójában Hamburgból indulva csak a 19. században, a nagy kivándorlási hullámmal érkezett a tengerentúlra. Az eredetileg hamburg steaknek nevezett ételhez hasonló harapnivaló már a Római Birodalom idején is létezett, mára pedig olyan népszerűvé vált, hogy május végén még a világnapját is ünnepeljük.

A hamburgert a magyarok is jól ismerik és szeretik – akár gyorséttermekben vagy sarki büfékben vásárolva, akár otthon elkészítve. A foodpanda adatai alapján a hamburger egyre népszerűbb a hazai ételrendelők körében is, 2013 utolsó negyedévében a foodpandán keresztül történt rendelések mintegy 18 százalékát mondhatta magáénak. 2014 első negyedévében pedig már 20 százalékra nőtt ez az arány, ezzel továbbra is a második leggyakrabban rendelt étel a pizza után.

A hazai hamburgerrajongók a foodpandán 71 étterem közel 100 fajta hamburgere közül rendelhetnek, így marhahúsosat, szürkemarhásat, csalamádésat vagy éppen teljes kiőrlésű buciban érkezőt is. Itthon a marhahúsos burgerek a legnépszerűbbek, azok közül is a sajtos változatok. A magyarok nem szeretik megosztani másokkal a hamburgerfogyasztás nyújtotta örömöket, hiszen az esetek 73 százalékában egy szendvicset rendelnek.

Nem mindenütt szeretik

A foodpanda tapasztalatai alapján a hazai népszerűséggel ellentétben, keleti szomszédunknál, Romániában a hamburger nem tartozik a gyakran rendelt ételek közé. Az idei év első negyedévében a román foodpandán keresztül leadott ételrendelések mindössze 3 százaléka volt hamburger. Lengyelországban a rendelésszámot tekintve szintén a dobogó második fokán áll a hamburger a pizza után. Hazánkkal ellentétben a lengyelek csoportosan hódolnak az ízletes húspogácsáknak, hiszen az esetek többségében egyszerre több hamburgert rendelnek. Szerbiában az amerikai típusú hamburger kevésbé népszerű, a foodpandán keresztül leadott rendelések 7 százalékát teszi ki, s csupán az éttermek 12 százaléka vette fel étlapjára. A szerb nemzeti étel, a „Pljeskavica”, voltaképpen a helyi hamburger azonban gyakran rendelet ételnek számít a szerb foodpandánál.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában