Helyi közélet

2014.06.17. 11:04

Van még bőven tennivaló

Kállósemjén - Ősszel önkormányzati választásokra készül az ország, a képviselő-testületek mellett polgármestert is választanak a települések - interjú Belicza Lászlóval, Kállósemjén polgármesterével.

Kállósemjén - Ősszel önkormányzati választásokra készül az ország, a képviselő-testületek mellett polgármestert is választanak a települések - interjú Belicza Lászlóval, Kállósemjén polgármesterével.

A városok, falvak vezetői számára elérkezett az összegzések ideje. Arra kértük Belicza Lászlót, Kállósemjén 2010-ben megválasztott polgármesterét, hogy értékelje lapunknak az elmúlt négy esztendőt.

Mi mindent sikerült megvalósítania az önkormányzattal együtt a már mögöttünk lévő választási ciklusban?

Belicza László: Ha erre gondolok, az egyik szemem nevet, a másik meg sír, ugyanis egyrészt nagyszerű célokat tudtunk megvalósítani, másrészt nem sikerült mindent maradéktalanul végrehajtanunk. A legbüszkébb arra vagyok, hogy a település hamarosan visszakaphatja régi arculatát. A kormány 2012-ben megítélt közel 775 millió forintot a Kállay-kastély felújítására, s ezt az összeget az idén januárban megtoldotta további 310 millió forinttal. Remélem, most már belátható időn belül kezdődik a felújítás. A százszázalékos hazai és uniós támogatásból teljesen megújul a Kállay-kúria épülete és parkja, valamint a magtár épületeként ismert Wollenstein kastély, s készülnek még parkolók is.

Bár valóban nagy volumenű a kastély felújítása, azonban jelenleg még nem vonzza a turistákat, még nem segíti a település mindennapi életét úgy, mint már más megvalósított fejlesztések.

Belicza László: Ez valóban így van, a fejlődésünknek vannak más, kézzel fogható bizonyítékai. Az elmúlt években megújult az egészségház és a sportöltöző. A belvíz miatt megroggyant a polgármesteri hivatal épülete, azt is felújítottuk. Egy üresen álló épületet szintén kívül-belül kicsinosítottunk, s oda költöztettük át a gondozási központot. A régi jegyzői házban fecskelakást és tájházat alakítottunk ki. A régi mozi épület is új funkciót kapott, a felújítása után közbiztonsági központtá alakult. Ott van a polgárőrség székhelye, a KMB-s iroda, s a települést fürkésző 24 kamera szervere is abban az épületben található. A helyi termékek értékesítése érdekében egy új piacot is avattunk 2013-ban. Megújult a ravatalozónk is. Az energiahatékonyság érdekében két éve napkollektorok kerültek a kis kollégiumra és az egészségházra, az idán pedig napelemeket szereltettünk fel szintén erre a klét épületre a költségek csökkentése céljából.

Említette, hogy nem mindegyik célkitűzést sikerült eddig megvalósítani...

Belicza László: Több területen nem sikerült előrébb lépni, ennek ellenére nem mondunk le róluk. Mint megyénk oly sok településén, nálunk is gond a munkahelyteremtés. Bár a közelben megy el az M3-as autópálya, azonban a legközelebbi lehajtó ott van, ahol eddig is volt, Nagykállóban. Bár nincs ipari parkunk, de ha lenne érdeklődő vállalkozó, tudnánk neki területet adni. Meg kell tanulnunk magunkat eladni. Befektetőbarát településként benne vagyunk egy nagy adatbázisban, tárgyalunk is vállalkozókkal, de nem sikerült még eredményt elérnünk. Éppen ezért fontos célunk, hogy az elkövetkező 7 éves ciklusban erősítsük a helyi vállalkozókat, mert ha fejlődnek, újabb és újabb helybelit tudnának foglalkoztatni.

A további részletek a Kelet-Magyarország 2014. június 17-i számában olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában