Helyi közélet

2014.07.09. 12:22

Nem szalagot, hanem Túró Rudit vágtak

Mátészalka - Azt hiszem, sokan cseréltek volna velünk szerdán délelőtt! A legtöbben csak csomagba rejtve, a boltok polcain találkoznak a Túró Rudival, mi viszont bejuthattunk oda, ahol a friss tejből egy nem túl hosszú folyamat eredményeként testet ölt az egyik legkedveltebb magyar desszert.

Mátészalka - Azt hiszem, sokan cseréltek volna velünk szerdán délelőtt! A legtöbben csak csomagba rejtve, a boltok polcain találkoznak a Túró Rudival, mi viszont bejuthattunk oda, ahol a friss tejből egy nem túl hosszú folyamat eredményeként testet ölt az egyik legkedveltebb magyar desszert.

Persze, a látogatás apropója is igazi csemege volt: hivatalosan átadták a FrieslandCampina Hungária Zrt. új desszertüzemét, a 650 millió forintos beruházás eredményeként 50 új munkahely is létrejött, így a cég dolgozóinak száma eléri a háromszázat.

Szautner Péter, a cég vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy a tradíció és az innováció ért össze a fejlesztéssel, térben és időben egyaránt. – Szimbolikus jelentőséggel bír, hogy a beruházás éppen tavaly, a Túró Rudi 45. születésnapján indult el. Az viszont nem csak szimbolikus, hogy a 2010 után az elmúlt esztendőben is ez volt a legkedveltebb márka Magyarországon, ennál jobb visszaigazolás nemigen létezik. Az új üzem gyártósorairól a korábban Debrecenben készített termékek – többek között a Mia krémtúrók és a Milli vajkrémek – gördülnek le, a fejlesztés azt bizonyítja, hogy a cég hosszú távon elkötelezett a magyarországi működés, illetve fejlesztés mellett. Az átszervezés célja a hazai pozícióik erősítse, ennek pedig az egyik legfontosabb bázisa a mátészalkai üzem – mondta a vezérigazgató, aki szerint az üzem átadásával új fejezet nyílik a cég fél évszázados történetében.

Az 1960-as évek végén 20–25 ember dolgozott a vasútállomás mellett lévő kis üzemben, és kimondani is furcsa, de a méretre vágás akkor még ránézésre, szemmértékkel történt, a rudikat pedig kézzel csomagolták. Amikor a jelenlegi helyére költözött a cég, napi 36 ezer rudit gyártottak, a 80-as években ez a szám elérte a napi 300 ezret, és miután 2004-ben egy közel két milliárd forintos beruházás megújulást hozott a kapacitás, a minőségbiztosítás és a csomagolás terén is, ma már egymillió (!) darab Túró Rudi készül az üzemben.

– A város hálás azoknak a cégeknek, amelyek a válság éveiben nem a leépítés és kivonulás, hanem a fejlesztés mellett döntöttek, hiszen ezzel megtarthatták munkahelyeiket a Mátészalkán és a térségében élők – mondta Szabó István polgármester, aki hozzátette: bízik abban, hogy a cégnél folyó innovatív fejlesztés nagyobb teret nyit az új termékeknek. – Az élelmiszerlánc legfontosabb szereplője a fogyasztó – ezt már Zsigó Róbert, a földművelésügyi minisztérium államtitkára mondta, aki szerint az Európai Unió 2014–2020-as költségvetési ciklusában több forrás jut majd az ágazat fejlesztésére, a XXI. század kihívásainak megfelelő technológiák kiépítésére. A köszöntőket követő átadási ünnepség sem volt szokványos, hiszen a jól bevált, nemzetiszínű szalagátvágás helyett egy hatalmas Túró Rudiba szaladtak a kések. Ezzel avatták fel hivatalosan az új desszertüzemet, ezek után pedig senki sem csodálkozott azon, hogy senki sem akarta emlékül hazavinni a ceremónia egy darabját: beleharapni jobban esett.

További részletek a Kelet-Magyarország július 10-ei számában.


Átadták a holland tulajdonú FrieslandCampina Hungária Zrt. 650 millió forintos beruházással felépített új desszertüzemét szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában