Helyi közélet

2014.07.16. 11:32

Online gólyahír a világhálón

Rimóc - Műholdas jeladót kapott Picur, az árván maradt gólyafióka.

Rimóc - Műholdas jeladót kapott Picur, az árván maradt gólyafióka.

Rendhagyó helyszínen, egy rimóci gólyafészek alatt tartott sajtótájékoztatót kedden a Cserhát Természeti és Kulturális Értékeiért Alapítvány. A Nógrád megyei faluban jeladót szereltek fel a tavasszal félárván maradt, Picur névre keresztelt nagyhalászi gólyafiókára.

Befogadták a rimóci mostohák

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az internetes webkamera segítségével már évekkel ezelőtt világhírűvé vált a halászi gólyafészek, ám az egyik szülőmadár az idén tavasszal áramütést szenvedett és elpusztult. Az akkor néhány napos fiókákat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársai kimentették, nevelésükben a Nyíregyházi Állatpark és a Hortobágyi Nemzeti Park Górés tanyai repatriáló állomása segített.

Júniusban az Északi gólyahír program keretében Nógrád megyében már javában tartott a gólyagyűrűzés, amikor az MME munkatársai úgy döntöttek, megpróbálják adoptáltatni az árva kisgólyákat. A négy nagyhalászi fiókának a szakemberek kiválasztották a legideálisabb fészket. Picur Rimócra került, az öreg gólyapár elfogadta őt, mostohatestvéreivel együtt gondozták, etették.

Picur életét minden bizonnyal sokan figyelik majd, a műholdas jeladó segítségével sorsa a kirepülés után is követhető lesz.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában