Helyi közélet

2014.07.05. 15:45

Szobrot állítanak szülővárosában Dr. Béres Józsefnek

Záhony - Ősztől egész alakos szoborral tiszteleg majd leghíresebb szülöttje, Dr. Béres József tudományos kutató előtt a negyedszázada várossá avatott Záhony.

Záhony - Ősztől egész alakos szoborral tiszteleg majd leghíresebb szülöttje, Dr. Béres József tudományos kutató előtt a negyedszázada várossá avatott Záhony.A határvárosban a most folyó városfejlesztési program keretében írtak ki pályázatot a tudós férfiú emlékére létesítendő köztéri alkotás megtervezésére. A nemzetközi hírű Béres Csepp atyját 1998-ban elsőként avatták díszpolgárrá a városban, amellyel 2006-ban bekövetkezett haláláig szoros és tartalmas kapcsolatokat ápolt. 2002-ben róla nevezték el a helyi középiskolai kollégiumot is.

A hat pályázó alkotó makettjei közül a Pomázon élő Kalmár Katalin szoborterve aratta a legnagyobb tetszést a bíráló szakemberek körében, így a jeles képzőművész kapott megbízást a műalkotás elkészítésére. A művésznő a napokban elkészült az 5/4-es léptékű agyagmodellel, melynek zsűrizését az érintettek részvételével csütörtökön tartották meg a fővárosi műtermében.

A konzultáción véleményt nyilvánítottak a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. szakemberei, a hozzátartozók részéről Ifj. Dr. Béres József a Béres Zrt. elnöke és Béres Klára kommunikációs igazgató, továbbá a záhonyi önkormányzati képviselő-testület tagjai, akik valamennyien elismeréssel adóztak a látottaknak.

A szobor a tervek szerint a szeptemberben felavatandó Dr. Béres József Emlékparkban kerül elhelyezésre.

- Tancsik Róbert -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában