Helyi közélet

2014.08.09. 15:45

Megszépült a záhonyi református templom

Záhony - Az elmúlt időszakban megszépült a település legnagyobb felekezetének műemlék jellegű temploma Záhonyban.

Záhony - Az elmúlt időszakban megszépült a település legnagyobb felekezetének műemlék jellegű temploma Záhonyban.

A munkálatokra - a Záhony mellett évek óta Zsurkon és Győröcskén is szolgálatot teljesítő Sebők János lelkész sikeres pályázatának köszönhetően - a Leader alapból nyert el 9,5 milliós támogatást a református egyházközség. Ennek nyomán küllemében és belső terében is megújult a 209 éves épület. A késő barokk jellegű copf stílusban emelt templom, amely az ősi Záhony főterén áll, 32 méter magas tornyával a városkép egyik meghatározó eleme. Az utolsó jelentősebb felújítás még 2000-ben volt, amikor a külső vakolatot és a bádogtetőt festették át.

Azóta fokozatosan újul, szépül a belső tér is. A fűtés bevezetése után visszateremtődtek az eredeti színek: a fakazettás menyezettől egészen a padok színéig. Ősszel a Hazahúzó című televíziós magazin is bemutatta a város legjelentősebb műemlék jellegű épültét. A mostani utólagos finaszírozással megvalósult beruházáshoz a záhonyi önkormányzat előlegezett meg pénzeszközt az egyházközség javára.

Tancsik Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában