Helyi közélet

2014.09.20. 17:24

Kezükbe vették a sorsukat

Tiszalök - Iskolapadba ültek az elítéltek, hogy szakmát szerezzenek; lebilincselő eredményekkel zárult a 3 éves program!

Tiszalök - Iskolapadba ültek az elítéltek, hogy szakmát szerezzenek; lebilincselő eredményekkel zárult a 3 éves program!

Nem mindennapi esélyt kaptak az újrakezdésre a Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézet szabadulás előtt álló elítéltjei a Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete 2011-től 2014-ig tartó, börtönviseltek reintegrációját segítő, 117 millió forint uniós támogatással megvalósított pályázati programja keretében.

– Elsőként felmértük az önként jelentkezők alkalmasságát, motiváltságát (pszichológiai teszt, mélyinterjú, szakvélemények), majd több mint félszázan 8 hónapon át tartó elméleti és gyakorlati képzéseken vettek részt a tiszalöki börtön falai között – taglalta Jóni Katalin, a „Ki-Be” projekt szakmai vezetője a napokban tartott tiszalöki zárókonferencián.

Hozzátette: bár a fő cél az volt, hogy a szabaduló elítéltekből ne váljanak visszaeső bűnözők, a program nem csupán a szemléletüket, értékrendjüket formálta, hanem tudást és önbecsülést is adott nekik, elősegítette a társadalmi és munkaerő-piaci integrációjukat.

Tanult szakemberekké váltak

– Felkészítettük az elítélteket a szabadulás utáni életre, úgy a munkavállalás, mint a családi környezetbe való visszailleszkedés terén – összegzett a szakmai vezető, aki a projekt sikerei mellett elismerte: félő, hogy a társadalom büntetett személyekkel szembeni ellenséges, bizalmatlan attitűdjét nem sikerült számottevően csökkenteni.

– Ne feledjük, a börtönviseltek nem a nulláról, hanem a mínuszból indulnak, és sokkal többet kell bizonyítaniuk! A feladat tehát nem könnyű, de nem is lehetetlen! – hangsúlyozta Galyas József, a VÁGOE elnöke, példaként említve, hogy az OKJ-s kőművesképzésen részt vett 19 „öregdiákból” 18 tanuló megszerezte a szakképesítést, féléves foglalkoztatásuk alatt pedig egy régi fűrészüzemből nívós gasztronómiai udvart hozott létre Ófehértón a lelkes, (fel)szabadult kőműves brigád!

Már tudják, mi vár rájuk odakint

– A börtönviselteknek mentorok segítettek abban, hogy fel tudják venni a kinti világ ritmusát, képesek legyenek jól beosztani a bérüket, újraépíteni a családi, baráti kapcsolataikat. A projektbe közvetlenül és közvetetten több mint 250-en kapcsolódtak be, a konzorciumi és együttműködő partnerekből álló kiváló szakmai csapat lebilincselő eredményeket ért el – összegzett az egyesület elnöke.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában