Helyi közélet

2014.09.26. 11:59

Szilvanap Tarpán, a pálinka fővárosában

Tarpa - Szombaton minden a szilváról, e régiónk jó hírét öregbítő gyümölcsről szól Esze Tamás szülőfalujában.

Tarpa - Szombaton minden a szilváról, e régiónk jó hírét öregbítő gyümölcsről szól Esze Tamás szülőfalujában.

Célegyenesbe érkeztek az idei Szatmár-Beregi Szilvanap előkészületei Tarpán. A rendező Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend a hagyományokhoz híven a Szilvanap egyik közönségcsalogató attrakciójának számító Új Pálinka Ünnepén adja át az általa meghirdetett megyei pálinkaverseny díjait a kategóriák idei dobogósainak.

A hagyományőrző Szatmár-Beregi Szilvanap célja a rendező pálinka lovagrend szerint, hogy Tarpán bemutassa, megismertesse és népszerűsítse a helyben, illetve a tájegységben előállított termékeket. A Szilvanap így kíván hozzájárulni Szatmár-Bereg páratlan lehetőségeinek kibontakoztatásához, a helyi kis- és középvállalkozások fellendítéséhez és a vidéki turizmus megélénküléséhez.

Kóstolgatás, hagyományőrzés

A megyénkből, de az ország távoli vidékeiről is ezernyi látogatót Tarpára csalogató hagyományőrző rendezvény a szakmának szántakon túl zömmel a nagyközönségnek szóló programfolyamot kínál. Bár szakmainak számít, azonban mindenkinek az érdeklődésére számot tarthat a pálinkabemutató, illetve pálinkák megyei versenyének eredményhirdetése, de ugyanígy a tájegységben termett alapanyagokból feldolgozott termékek kóstolgatása, legfőképpen Szatmár-Bereg legjellegzetesebb gyümölcsének, a szilvának az ősi hagyományokat őrző feldolgozási technológiáinak bemutatója is.

Az idei rendezvénynek is közönségcsalogató attrakciója a pálinkakultúra alakítását, terjesztését zászlajára tűző civil egyesület, a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend ceremóniája, a 14 órakor kezdődő „Új Pálinka Ünnepe”. E rituálé keretében avatják fel a lovagrend új tagját, s adják át az idei elismeréseket a velük azonos célokért tevékenykedőknek. Az ünnep csúcspontjaként hirdetik ki a megyei pálinkaverseny eredményét.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában