Helyi közélet

2014.10.31. 15:37

A reformáció emléknapja - Áder: méltó otthona lett a hitéletnek a felújított szatmárcsekei templom

Szatmárcseke, 2014. október 31., péntek (MTI) - A református közösség tagjai mindig is erőt merítettek abból a lelkiségből, amit a hit megtartó ereje és összetartó energiája táplál a keresztyén emberekben - jelentette ki Áder János a szatmárcsekei református templom felújítása alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten pénteken a szatmári községben.

Szatmárcseke, 2014. október 31., péntek (MTI) - A református közösség tagjai mindig is erőt merítettek abból a lelkiségből, amit a hit megtartó ereje és összetartó energiája táplál a keresztyén emberekben - jelentette ki Áder János a szatmárcsekei református templom felújítása alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten pénteken a szatmári községben.

A köztársasági elnök hangsúlyozta, ez az alkotó és megtartó erő munkált akkor is az itt élőkben, amikor ennek a templomnak a sorsa vagy megújítása volt a tét.

Sokak erőfeszítésének köszönhető, hogy ez a templom ismét méltó otthona lehet a hitéletnek, és méltó helyszíne az évről-évre megrendezett Kölcsey-emlékünnepeknek is - mondta Áder János.

Az államfő beszédében kifejtette, Szatmárcseke szellemi és lelki értelemben a magyarság fejedelmi városai közé tartozik, illő volt tehát, hogy legendás református temploma is ehhez a ranghoz méltóan fogadja a híveket.

A község neve egyet jelent Kölcsey Ferenc nevével, aki évtizedekig itt élt és alkotott, és akinek műve, a magyar nemzet Himnusza sokszor elfedi életműve más maradandó értékét és gondolatát - fejtette ki Áder János. Szavai szerint Kölcsey nemcsak a nemzeti gondolat és a szabadság eszméjének halhatatlan hirdetője volt, de mélyen hívő református életet is élt.

A köztársasági elnök beszédében kitért arra, a költő életében fontos helyszín volt az ősi családi birtok, itt keresett békét és nyugalmat, bár itt töltött évei ugyan nem voltak annyira zavartalanok, mint azt várta, de kitartott Szatmárcsekén.

"Nemcsak birtokai kötötték ide, hanem lélekben is otthonának érezte ezt a tájat, ezért igyekezett minduntalan vissza Csekére, megannyi történelmi jelentőségű történelmi szerepvállalása után" - méltatta a költőt Áder János.

A reformáció emléknapjára utalva a köztársasági elnök rögzítette, Isten mindig ott és azok között van, ahol hívő emberek élnek. Ezt a hitet rendre meg kell újítanunk - folytatta - , ezt tette 1517-ben Luther Márton, ez a hit vezette Kálvin Jánost, magyar követőik pedig az ő nyomukba lépve felmérhetetlen kincset adtak a nemzetnek.

Ma a reformáció szabadságküzdelmeinek áldozatai, valamint a nemzet szabadságáért harcoló reformátusok előtt is fejet kell hajtanunk - jelentette ki Áder János, majd példaként hozta fel Bethlen Gábort és Bocskai Istvánt, akik nemzetük és a vallásuk szabadságáért küzdöttek.

"Mert a szabadság oszthatatlan és egyetemes emberi érték" - fogalmazott az államfő.

A hálaadó istentiszteleten igét hirdetett Bölcskei Gusztáv református püspök, aki szentbeszédében a kereszténység és a reformáció, illetve az egyház küldetésének lényegére kereste a választ.

Az Isten és a felebarát szeretete áll a középpontban, utóbbira azonban többféle választ lehet adni - fejtette ki. A Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke szerint ez felelősséget jelent, "a felebarát az az ember, akinek élete egy helyzetében pont rám van szüksége."

Az istentiszteleten vette át a szatmárcsekei önkormányzat által adományozott díszpolgári címet Bölcskei Gusztáv református püspök.

A református templomot 40 millió forintból, támogatás segítségével újíttatta fel a gyülekezet, a munkálatok során megerősítették tetőszerkezetet, valamint új falazatot kapott az imaház.

Az ünnepség végén Áder János elhelyezte az emlékezés virágait Kölcsey Ferenc síremlékénél a helyi református temetőben.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában