Helyi közélet

2014.10.10. 10:29

Sztrádakígyó Vásárosnaményig

Őr - Pénteken délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a 11,9 kilométeres autópályaszakaszt.

Őr - Pénteken délelőtt ünnepélyes keretek között adták át a 11,9 kilométeres autópályaszakaszt. Ragyogó időben pompás időzítéssel nagyszerű tett hajtottak végre: az M3-as autópálya 49. számú főút és Vásárosnamény közötti, 11,9 kilométeres szakaszát egy hónappal a határidő előtt helyezhették forgalomba. Pénteken délelőtt közel kétszáz jelenlévő hallhatta, amint Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter szavakban egy slágert idézett fel: „Álmodtam egy világot magamnak, itt állok a kapui előtt”. A megyei kötődésű politikai potentát ekképpen folytatta:

– Immár Vásárosnaménytól sztrádán lehet eljutni az Adriai-tengerpartig, vagy az ausztriai síparadicsomokig, akár a doveri kikötőig. Kinyílt a nagyvilág az itt élők számára. Ugyanakkor a határokon túlélőknek is óriási dolog ez. A szalagátvágással nem csak a tényleges útátadásnak lehet örülni, hanem ezzel felhívjuk a befektetni vágyók figyelmét arra, hogy igenis van élet az ország északkeleti csücskében, érdemes ide jönni.

A kormányzati, a hatósági és a kivitelezői oldal hatékony együttműködésének eredménye, hogy a tervezett határidő előtt adták át rendeltetésének a sztrádaszakaszt.

– A beregieknek, a szatmáriak különösen, de az egész országban élőknek is nagyon jó ezt megélni. Ugyanis egy álom vált valóra – fogalmazott patetikusan Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára. – Fel sem lehet még fogni, hogy valójában ez pontosan mit is ér a térségnek. Remélhetőleg az új út bekapcsolja majd méginkább Bereget és Szatmárt Magyarország és Európa vérkeringésébe. A gazdaság megélénkülését várjuk az autópályaszakasz átadásától.

A pénteken forgalomba helyezett szakaszt az átadás napján még díjmentesen használhatták a közlekedők, szombaton viszont már fizetni kell a sztrádadíjat.

– Örömteli esemény ez valamennyi beregi, szatmári és felső-szabolcsi ember számára. Bátran kijelenthetjük, hogy a határon túli magyarság is osztozik örömünkben – tette hozzá Filep Sándor, Vásárosnamény polgármestere. – Három megyével és három országgal vagyunk határosak. Nem véletlen, hogy épp az M3-as autópálya kapcsolja össze még szorosabban az itt élőket. Az én korosztályom nem hitt abban, hogy megéri azt a napot, amikor a Bereg fővárosát is eléri majd a sztráda. A hatékony és felelős kormányzás, az uniós források lehívása, azok korrekt felhasználása tette lehetővé, hogy péntektől már Naményig autópályán közlekedhessünk. Mindenki kellő óvatossággal használja a szakaszt, mert gyorshajtás esetén a következmény postai úton érkezik az adatfeldolgozó központból – Vásárosnaményból...

A számok nyelvén

Az M3-as autópálya és a 49. számú főút találkozásától a Vásárosnaményig tartó sztrádaszakasz adatai

Távolság: 11,9 km

Munkálatok időtartama: 350 munkanap

Közreműködők: 160 fő építette 450 munkagéppel

A szakaszon létesült: 4 felüljáró, 2 vadátjáró, közel 2 km hosszan vadvédő kerítés, 31 km szalagkorlát

A kivitelezést az M3 Kraszna 2012 Konzorcium végezte nettó 15,4 milliárd forintért, 85 százalékos uniós és 150 százalékos állami forrás felhasználásával

 

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában