Helyi közélet

2014.10.26. 15:16

Megálljt parancsolt a sok eső a munkának

Szabolcs-Szatmár-Bereg -  Napok óta lankadatlanul esik (de legalábbis szemerkél) az eső, ami nagy fejfájást okoz a mezőgazdaságból élőknek. Csáki Sándornak Varjúlapos mellett hétszáz hektár kukoricát kellene még learatnia.

Szabolcs-Szatmár-Bereg -  Napok óta lankadatlanul esik (de legalábbis szemerkél) az eső, ami nagy fejfájást okoz a mezőgazdaságból élőknek. Csáki Sándornak Varjúlapos mellett hétszáz hektár kukoricát kellene még learatnia.

– Nem haladunk, mert a talaj már nem bírja el a gépet. Most várunk, az előrejelzéseket figyeljük és bizakodunk, hogy hétfőtől újra felvehetjük a munkáskesztyűt.

Kántorjánosiban még az esőzések előtt elvetették az őszi búza nagy részét, akinek saját gépe van, az ügyes volt és időben kapcsolt. Na­pok óta esik felénk is, de azért az almát szedjük rendületlenül. Van és lesz is még mit – közölte lapunkkal Sipos György vajai gazda, majd folytatta: a Vajai Zöldség-Gyümölcs Kft. a kereskedőház megbízásából folyamatosan vásárolja fel a gyümölcsöt, hiszen napok óta sorjáznak a kamionok a telep előtt.

Baktérium is megtámadhatja

Kántorjánosiban még az esőzések előtt elvetették az őszi búza nagy részét, akinek saját gépe van, az ügyes volt, és időben kapcsolt – mondta Sipos György, aki szerint a kukoricának sem tesz jót ez az eső, ilyenkor nem lehet kombájnozni, és a baktériumok is könnyen megtelepedhetnek a növényen.

– Beszélgettem több kukoricás gazdával, el vannak keseredve, hiszen nagyon alacsony az induló ár, a má­zsánkénti kétezer forint.

Csáki Sándor sem tud napok óta dolgozni.

– Varjúlapos mellett aratjuk a kukoricát, de nem haladunk, mert a talaj már nem bírja el a gépet. Most várunk, az előrejelzéseket figyeljük és bizakodunk, hogy hétfőtől újra felvehetjük a munkáskesztyűt – mondta a férfi.

– A szállítógépek várhatóan még akkor sem mehetnek a földekre, ezért a kombájnnal ki kell mennünk az aszfaltút mellé. Ez lelassíthatja a munkát – fogalmazott Csáki Sándor, aki hozzátette: még hétszáz hektár kukoricát kellene lekombájnolni.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában