Helyi közélet

2014.10.13. 08:17

Nem kellett börtönbe menniük

Tiszalök, Tiszadob, Tiszadada - Az időseket a tapasztalat, a fiatalokat a kíváncsiság, a középkorúakat a remény és a meggyőződés motiválta.

Tiszalök, Tiszadob, Tiszadada - Az időseket a tapasztalat, a fiatalokat a kíváncsiság, a középkorúakat a remény és a meggyőződés motiválta.

Az áprilisi országgyűlési választásokkal ellentétben, az önkormányzati voksolás alkalmával nem kellett börtönbe menniük a tiszalöki 1. szavazókör bizottsági tagjainak – derült ki Bársony Lászlóné szszb-elnök elbeszéléséből.

– A Tiszalöki Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben ez alkalommal nem volt olyan elítélt, aki választójoggal rendelkezett volna, a börtön dolgozói pedig vasárnap személyesen járultak a szavazóurnák elé, amikor arra lehetőségük nyílt. Mozgóurnát összesen 19 választópolgár igényelt, ebből nyolcan az idősek otthonában szavaztak – mondta Bársony Lászlóné.

Egyetlen jelölt indult

Az első választópolgár kapunyitásra érkezett a tiszadobi 1. számú szavazókörbe. – A fuvarozási vállalkozó nagyon sietett, mert más településre szólította a munkája, mégis szakított pár percet arra, hogy voksával beleszóljon az önkormányzati választások eredményeinek alakulásába – mondta Porkoláb Antal László elnök. A dobiaknak az ideális polgármesterjelölt tekintetében nem kellett hosszasan mérlegelniük, hiszen csak egyetlen jelölt indult, a település jelenlegi vezetője. A képviselőjelöltek névsora viszont már jóval hosszabb volt a szavazólapon.

– Szép számmal járultak az urnák elé első szavazók, de képviseltették magukat a szépkorúak is. Úgy vélem, az időseket a tapasztalat, a fiatalokat a kíváncsiság, a középkorúakat pedig a remény, illetve a meggyőződés motiválja – fejtegette az elnök, majd hozzátette: örömmel üdvözölték például vasárnap délelőtt a szavazóhelyiségbe belépő 92 éves Bodnár Sándor bácsit, illetve az 1941-ben született Tóth Vilmosnét.

Nem szavazott az „első szavazó”

Tiszadada 2-es szavazókörében délután már több mint 40 százalékos volt a részvételi arány. – Az 550 választásra jogosultból eddig 218-an szavaztak. Egyetlen első szavazónk van, akinek már előkészítettük az emlékkártyáját, de a fiatalember még nem érkezett meg... – mesélte Lehóczki Dezsőné.

Nagy szeretettel fogadták kollégánkat Kisfástanyán, az 5. szavazókörzetben, ahol ottjártunkkor mindenki Zsófi mamája, az 1952-ben született Leiter Zsófia dobta urnába borítékolt voksait. – Délután négy órára a 310 potenciális választóból alig több mint nyolcvanan jöttek el. Elsőként, reggel hatkor egy munkába siető házaspár lépett be az ajtón. A korábbiakhoz képest pozitív tapasztalat, hogy mindenki figyelt az okmányai meglétére – összegzett Kacsó Mihályné szszb-elnök.

KM-PI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában