Helyi közélet

2014.10.27. 12:55

Önkormányzat 2014 - Mégsem lesz megismételt választás Érpatakon

Nyíregyháza, 2014. október 27., hétfő (MTI) - Mégsem kell megismételni a polgármester- és képviselő-választást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon, mivel a Debreceni Ítélőtábla megváltoztatta a területi választási bizottságnak (tvb) az október 12-ei érpataki voksolás eredményét megsemmisítő és a voksolást megismétlő határozatát - közölte honlapján a táblabíróság.

Nyíregyháza, 2014. október 27., hétfő (MTI) - Mégsem kell megismételni a polgármester- és képviselő-választást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon, mivel a Debreceni Ítélőtábla megváltoztatta a területi választási bizottságnak (tvb) az október 12-ei érpataki voksolás eredményét megsemmisítő és a voksolást megismétlő határozatát - közölte honlapján a táblabíróság.

Ezzel a döntéssel a Debreceni Ítélőtábla saját, a múlt héten meghozott végzését bírálta felül. A bíróság akkor elutasította a tvb határozata ellen, Orosz Mihály polgármester által benyújtott jogorvoslati kérelmet, mivel az a végzés indoklása szerint "érdemi elbírálásra alkalmatlan" volt.

A polgármester ismét felülvizsgálati kérelmet terjesztett elő, ennek elbírálása után Debreceni Ítélőtábla a tvb határozatát megváltoztatta, a választás végeredményét megállapító határozat ellen benyújtott kifogást pedig elutasította - olvasható a honlapon.

A végzés indoklásában a táblabíróság ugyanakkor rögzíti, a tvb olyan tartalommal adott a jogorvoslat lehetőségéről tájékoztatást, hogy az ellen a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) címzett és oda benyújtott fellebbezéssel lehet élni.

"Abban az esetben, ha a jogalkalmazó választási szerv a hozott határozatában téves tájékoztatást nyújt a határozata ellen igénybe vehető jogorvoslatról, annak benyújtásáról, az elbírálására hatáskörrel bíró szervről, az abból fakadó késedelem nem értékelhető a kérelmező hátrányára, az által a jogorvoslathoz fűződő törvényen alapuló joga nem sérülhet" - indokolt a táblabíróság.

A honlapon olvasható közlemény szerint a kérelmező a jogorvoslati kérelmét ügyvédi képviselettel terjesztette elő, az első eljárásban az NVB-hez fellebbezésként előterjesztett, az elbírálása érdekében az ítélőtáblához megküldött jogorvoslati kérelem éppen az ügyvédi képviselet hiányában volt alkalmatlan az érdemi vizsgálatra.

Az érpataki helyi választási bizottságnak (hvb) a választási eredményt megállapító határozata ellen Simon Miklós, a Fidesz nyírbátori választókerületi elnöke nyújtott be fellebbezést sorozatos az október 12-ei választáson történt szabálytalanságokra hivatkozva, a választás eredményének a megváltoztatását, a választás megismétlésének elrendelését kérte. A fellebbező kifogásolta, hogy a választásra segítőként kirendeltek nem annak a jelöltnek a neve mellé húzták be az ikszet a szavazólapon, akit a segítséget kérő mondott. Beadványában ugyanakkor utalt arra is, hogy a szavazatszámláló bizottság összetételét Orosz Mihály polgármester (független) jelölte ki, és a választást megelőző napokban a polgármester-jelölt csomagokat osztogatott azoknak, akik a jelöltségét, újraválasztását támogatták.

A tvb a fellebbezés elbírálása során tanúként hallgatott meg több érintettet, majd meghozott határozatában megsemmisítette a választás eredményét és új voksolást rendelt el. A tvb szerint a kifogás alapos volt, az elkövetett jogsértések pedig érdemi befolyással voltak a választás eredményére - olvasható az ítélőtábla végzésben.

A bíróság a konkrét kifogásokkal kapcsolatban hangsúlyozza, semmilyen adat nem állt rendelkezésére annak még csak valószínűsítésére sem, hogy a segítséget igénybe vett választópolgár a szavazáshoz fűző alkotmányos jogát ne a törvényes rendben gyakorolta volna. A Debreceni Ítélőtábla szerint ahhoz, hogy a rendelkezés sérelme megállapítható legyen, elégséges bizonyíték már a tvb rendelkezésére sem állt, a segítségnyújtó személyét kizárólag a választópolgár tehette volna kifogás tárgyává, ilyenre azonban a fellebbező nem hivatkozott.

Az október 12-én megtartott polgármester-választást a települést az elmúlt négy évben is vezető Orosz Mihály nyerte, 104 vokssal megelőzve a második Simon Attilánét, a Fidesz-KDNP jelöltjét.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában