Helyi közélet

2014.10.20. 13:25

Tökfesztivál a szomszédban

Bodrogszerdahely - Tökfesztivált rendeztek vasárnap délután Bodrogszerdahelyen, a görög katolikus templom udvarán a Szent Lukács Szabadidő Központ és a Tavirózsák Nonprofit Szervezet szervezésében.

Bodrogszerdahely - Tökfesztivált rendeztek vasárnap délután Bodrogszerdahelyen, a görög katolikus templom udvarán a Szent Lukács Szabadidő Központ és a Tavirózsák Nonprofit Szervezet szervezésében. Elképzelhető, hogy valamikor régen az őszi betakarítás nyomán felhasznált nagyobb mennyiségű tök láttán gondolt egyet, és a könnyen faragható maradékból próbált új hasznos dolgot alkotni és így alakult ki a tökfaragás szokása, az viszont biztos, hogy ebből senki nem akart kimaradni.

Kicsik és nagyok, gyerekek és felnőttek vidám mosollyal az ajkukon érkeztek játszani, beszélgetni, alkotni, kikapcsolódni. Akinek nem volt otthon faragni való tököcskéje az is bátran mehetett, volt, akinek sok termett, sőt aki tudott vitt egy kis tökös kóstolni valót is magával. A megmunkáláshoz némi ötlet, és kevés segédanyag szükséges, alkotó kezekben nem volt hiány.

A tökfesztivált tízedik alkalommal rendezték meg, a falusi hagyományok ápolása és a közösség építése céljával. Semmilyen formában nem akarták a halloween angolszász ünnepet utánozni, vagy népszerűsíteni, itt minden a falusi hagyományokról szól. A tökfesztivál egyre népszerűbb, nemcsak a Bodrogszerdahelyről, hanem a környező településekről is sokan jönnek el. Magyarországról is érkeztek érdeklődők, akik csak azért termeltek dísztököt, hogy ide elhozhassák a legszebbet belőle. A legjobb tökfaragó kések beszerzése is fontos feladat a résztvevők számára. A nagypapák, apukák már alig várták, hogy az unokával vagy gyerekkel faraghassák a tököt. Az elkészül tökfaragások féltett értékek, azt egy napra kirakták, hogy mindenki megszemlélje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában