Helyi közélet

2014.10.13. 10:29

Tudják, mi a kötelességük

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A legtöbb huszonéves állampolgári kötelezettségének érezte, hogy vasárnap elmenjen szavazni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - A legtöbb huszonéves állampolgári kötelezettségének érezte, hogy vasárnap elmenjen szavazni.

Sok mindent el lehet mondani a fiatalokról, de azt nem, hogy nem kívánják a saját akaratuknak megfelelően formálni szűkebb hazájuk jövőjét. A megye településeit járva világosan látszik: az első szavazóknak eszük ágában sem volt távol maradni az urnáktól. Egy részük családjával latolgatta, vitatta meg, kire adja élete első voksát, míg másik felük a saját feje után ment, maga döntötte el, kinek a neve mellé teszi az ikszet.

A fülkék magányában

– Felnőtt vagyok, így nekem is döntenem kellett arról, ki irányítsa a falu mindennapjait a következő öt évben – jelentette ki magabiztosan Csonka Fruzsina, aki egyike volt annak a nyolc első szavazónak, aki az urnák elé járult vasárnap Pusztadoboson.

– Annak ellenére, hogy holnap zárthelyi dolgozatot írunk, hazajöttem Debrecenből, mert kötelességemnek éreztem, hogy voksoljak – avatott be minket a 19 éves orvostanhallgató.

Bár a jándi Kocsis lányok között három év korkülönbség van, mindketten először kaptak lehetőséget arra, hogy a fülkék magányában a számukra szimpatikus jelöltekre szavazzanak.

– Néhány nappal ezelőtt leültünk a szüleinkkel, és közösen beszéltük meg, hogy kire érdemes voksolnunk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a mi döntésünk is hatással lehet a következő öt évre, ezért kértük ki a család véleményét – mondta Réka, s húga, Kinga egyetértően bólogatott mellette.

Fazekas Péternek már lett volna lehetősége voksolni, de a 22 éves leveleki fiú négy évvel ezelőtt éppen Franciaországban tanult, így lemaradt élete hivatalosan első szava zásáról. Az idén olyannyira pótolta az elmaradást, hogy meg sem állt a szavazatszámláló és -ellenőrző bizottság delegáltjának posztjáig.

Nem érdekli más véleménye

– Anyukám képviselőjelöltként indult a választáson, én pedig természetesen támogatom őt a szavazatommal. Persze akkor is eljöttem volna, ha nincs családtag a jelöltek között, hiszen tisztában vagyok azzal, hogy mik a jogaim és a kötelezettségeim – tette hozzá a leveleki fiú.

Knobloch Alexandra nem ismeretlen az olvasók számára, a 21 éves sényői lány nyerte 2011-ben az Alpok Adria szépségversenyt. Most első szavazóként ugyanolyan magabiztosan állt az urnák előtt, mint ahogy a kifutón és a fényképezőgép előtt is teszi.

– Fontos, hogy akkor is dönthessek a szülőfalum életéről, annak vezetőjéről, ha már egy másik településen tanulok. Szinte minden hétvégén hazajövök, tudom, hogy mi az, amivel elégedettek az emberek, és mi nem tetszik nekik. Abszolút saját magam döntöttem, nem érdekelt senki véleménye – tette hozzá a fiatal szépség.

KM-CSA, SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában