Helyi közélet

2014.11.24. 08:54

Jövőnk reménységei vitáztak

Nyíregyháza - A projekt célja, hogy a fiatalok a jövőben képesek legyenek pozitív kulturális változások kezdeményezésére.

Nyíregyháza - A projekt célja, hogy a fiatalok a jövőben képesek legyenek pozitív kulturális változások kezdeményezésére.

Nem lándzsák és kardok, katonák vagy hadseregek mozdítják elő az igazságot, hanem a vita és szelíd meggyőzés – hangzanak Alexandriai Szent Atanáz bölcs szavai.

Nos, péntek délelőtt a vita nem állt messze néhány középiskolás és főiskolás fiataltól Nyíregyházán a Burattino Bábszínházban, akik politikusokat és elöljárókat meghazudtoló módon szálltak szócsatába egymással, hogy aztán kiderüljön, mely társaság vitán felül a legjobb és képviselheti megyénket a következő, jövő hétvégi romániai versengésen.

Javítani a vitakultúrát

A megmérettetést az 1993-ban alakult Kalamáris Egyesület szervezte, akiknek missziója, hogy elősegítse a régióban működő alkotó és civil közösségek munkáját és érdekeinek érvényesülését, emellett a fiatalokat, az ifjúság képviselőit segítsék, hogy azok a jövőben képesek legyenek a közösségeikben pozitív társadalmi, gazdasági és kulturális változások kezdeményezésére.

– Ennek a nemzetközi projektünknek az a célja, hogy erősítse az ifjúsági vitakezdeményezéseket, és a határon átnyúló hálózatokat Ukrajnában a Kárpátmelléki régióban, Romániában Máramaros megyében és természetesen itt, Szabolcs megyében. Fontos, hogy e három térségben a lakosságnak a beszédkészségét és a vitakultúráját fejlesszük. Ezt pedig mikor máskor, mint fiatalon kell elsajátítani – fogalmazott Groska Éva, az egyesület elnöke.

– Jelen esetben a brit parlamentben is használt vitamódszert alkalmazzuk és olyan, sokakat érintő közéleti témákat kellett „megoldaniuk”, melyek sok esetben egy nemzet jövőjét is befolyásolják. A négy fős csapatok tagjaira külön is fontos feladat hárul, s a viták mellett meglátjuk, ki hogyan tud reflektálni az előtte szólók véleményére. Tapasztalataim szerint a fiatalok egyre inkább fogékonyabbak a közéleti témákra, kialakul bennük vélemény, melyet ezeken a megmérettetéseken felszínre hozhatnak – folytatta Groska Éva.

Nem ismeretlen számára

– Korábban több alkalommal is szerepeltem már szónokversenyeken, így most is örömmel és önszántamból jelentkeztem, nagyszerű lehetőségnek érzem – mesélte Birta Alíz, az Arany János Gimnázium tanulója. A viták terén van már tapasztalatom, hiszen elmentünk előtte egy gyakorló órára is, ezért úgy vélem, nem lesz baj a beszéddel.

– A NATO jelenléte Kelet-Európában és Bevándorlók az Európai Unióban – felelte Alíz arra a kérdésemre, hogy milyen témák várhatóak a versenyen.

– Nem egyszerű dolgok ezek, főleg még így tizenéves fejjel, de kipróbáljuk, mire képes a lánycsapatunk. Nem titkolt céljaim közt szerepel, hogy a jogi pályán helyezkedjek el később, ez pedig egy ugródeszka lehet álmaim felé – így Alíz.

Végül az Alízt is soraiban tudó Arany János Gimnázium csapata lett az első, megelőzve a Szent Imre Katolikus Gimnázium csapatát és egy vegyes felállású gárdát, viszont mivel mindhárom csapat kiemelkedően teljesített, így valamennyien ott lehetnek a november 28–29-ei nagybányai versenyen.

KM-SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában