Helyi közélet

2014.11.25. 13:21

Nagy durranásra készül a Nyírség Táncegyüttes

Nyíregyháza - November 29-én 18 órakor kezdődik a 40 éves Nyírség Táncegyüttes jubileumi műsora.

Nyíregyháza - November 29-én 18 órakor kezdődik a 40 éves Nyírség Táncegyüttes jubileumi műsora.

Mennyi? 40! Atyaég... Érett férfikorba lépett a messze földön híres Nyírség Táncegyüttes, és kellő szerénységgel továbbra is a földön járnak. Pontosan tánclépésben haladnak előre. S ha már elérték e szép kort, méltó módon szeretnék megünnepelni. A jubileumi gálaműsor az eredetiség és a sokszínűség jegyében november 29-én 18 órakor kezdődik a Bujtosi Szabadidő Csarnokban. A Tallózunk mezején régen volt időknek... elnevezésű program igényes kikapcsolódást ígér bárkinek, érdemes megvásárolni a jegyet, hiszen cserébe minőségi műsorfolyam hömpölyög majd a színpadon.

– A Nyírség Táncegyüttes tagjai a város jó hírét viszik szerte a világban, a néptánchagyományok átadásával egyúttal a magyar kultúrát is népszerűsítik. Joggal lehetünk büszkék rájuk. Az eddigi négy évtized nagyszerű alap a jövőt illetően – fogalmazott dr. Kovács Ferenc polgármester.

Nem kacsa, hanem tény: a másfél éves Emese is színpadra lép szombaton, és lesz hatvanon túli néptáncos is, tehát generációk találkoznak a jeles napon – derült ki Kácsor István művészeti vezető beharangozójából. Ő az első utánpótláscsoport növendéke volt, azóta a táncegyüttes frontembere.

– Fáj a szívünk, hiszen bőséges a kínálat, nagy a merítési lehetőség, van miből válogatni. Olyanok is fellépnek, akik harminc-negyven éve a Nyírségben koptatták a deszkákat.

Demarcsek György szakaszhatárhoz érkezett, megadja a módját az emlékezetes visszavonulásnak:

– Elérkezett az idő, hogy befejezzem az aktív színpadi táncos tevékenységemnek. Persze, ettől még maradok az együttes vezetője, csak vigyázni kell az ízületekre. A negyven esztendő visszaköszön a november 29-i gálaműsorban, melyben közreműködik a NYUNYIC, a Szikes Zenekar, a Margaréta Táncegyüttes, a Kismargaréta Táncegyüttes, a Lókötő Táncegyüttes, és sok-sok régi táncos, zenész barát. Feledhetetlen, elérzékenyüléstől sem mentes estére számítok.

 

Mérföldkövek

1974: a táncegyüttes alapításának éve

1989, 1993, 2001: megnyerték az országos néptáncfesztivált

1988, 1993, 1996: a Magyar Televízió „Ki Mit Tud?” vetélkedőjének győztesei

2003: a Kállai-Kettős Néptáncfesztivál első helyezettjei

2008: Megyei Príma Díj

2010: Országos Príma Díj

KM–LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában