Helyi közélet

2014.11.27. 11:23

Ülésezett a nyíregyházi közgyűlés

Nyíregyháza - Közgyűlést tartott Nyíregyháza képviselő-testülete, 22 napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülésen.

Nyíregyháza - Közgyűlést tartott Nyíregyháza képviselő-testülete, 22 napirendi pontot tárgyaltak nyílt ülésen.

10:46: Napirend előtt dr. Hudákné Fábián Nóra, a Szabó Lőrinc általános iskola pedagógusa a Nyíregyháza gyermekeiért és ifjúságáért Kégly Szeréna-díjat vehette át, az Együtt-Egymásért Burger István-díjat Lakatos Ferencné szociális gondozó kapta, Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, a Cantemus kóruscsalád vezetője pedig a Nyíregyháza örökös karnagya cím tulajdonosa lett.

Nagy László (Változást Nyíregyházáért) a két közgyűlés között történt eseményekhez kapcsolódóan felidézte: az októberi testületi ülésen azt kérte a polgármestertől, hogy határolódjon el attól, amit Szilvási István fideszes képviselő mondott a baloldali képviselőknek (a képviselő azt mondta, hogy volt képük odamenni az 1956-os koszorúzásra és meggyalázni a hősök emlékét). A frakcióvezető azt mondta, erre eddig nem került sor és megkérdezte, a polgármester ezt most megteszi-e. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, nincs szükség az ellentétek szítására.

Nagy László szerint Szilvási Istvánnak felelnie kellene azért, amit mondott, úgy fogalmazott: a kirekesztő hozzáállás nem elfogadható. A polgármester szerint ezt az ügyet le kell zárni. Hunyadi János (Változást Nyíregyházáért) arról beszélt, a Búza téri piac beruházása befejeződött, de a parkolási gondok nem oldódtak meg. Azt kérdezte, a városvezetésnek milyen elképzelései vannak a megoldásra. Bocskai Péter, a Nyírvv Kft. ügyvezetője válaszolt: a felújításnak két üteme valósult meg, a harmadik ütemben, jövőre 47 új parkolót alakítanak ki. Lövei Csaba (Változást Nyíregyházáért) azzal a Pál Gyula teremben rendezett kiállítással kapcsolatosan tett fel kérdéseket, ahol két művésznek nem engedték meg, hogy a képét kiállítsa. A képviselő azt kérdezte, kinek van joga ahhoz, hogy cenzúrázzon egy kiállítást. Dr. Ulrich Attila alpolgármester válaszában elmondta: a városvezetés részéről semmiféle nyomásgyakorlás nem történt. Ő úgy tudja, a képek levételéről a művelődési központ igazgatója és helyi művészek közösen döntöttek. Andó Károly (Fidesz) azt mondta, örülni kell annak, hogy a piac megújult.


11:46: A sporttal kapcsolatos ügyek nagy része a Nyírsuli Kft.-hez kerül a testület előtt lévő előterjesztés szerint, többek között a kiemelt csapatsportágak támogatásáról is a társaság dönt majd. Nagy László módosító javaslattal élt és elmondta, számos pontatlanság van az előterjesztésben. Azt javasolta, hogy a csapatokkal március 31-éig kösse meg a szerződéseket az önkormányzat az adott évre szóló támogatásokról és ne június 30. legyen a határidő, mert az túl késő. A válaszból kiderült: az a tapasztalat, hogy általában márciusban megkötik a szerződéseket. Kósa Árpád, a kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, a Nyírsuli alapvető feladata az utánpótlás-nevelés és a szabadidősport támogatása, de kinőtték a kereteiket.

Példátlannak nevezte a karácsonyi programok és rendezvények lebonyolítására kiírt pályázatok elbírálását Jeszenszki András (Változást Nyíregyházáért), aki szerint mivel a hivatal felállította a támogatandó pályázatok sorrendjét, a bizottság már semmit sem tehetett, nem volt olyan maradványösszeg, amit a kimaradó egyesületek között szétoszthattak volna. Jászai Menyhért alpolgármester szerint nem csorbult a bizottság jogköre. Nagy László szerint a szociális iroda túllépte a hatáskörét, hiszen a döntést a szakbizottságnak és a közgyűlésnek kell meghoznia. Dr. Krizsai Anita osztályvezető szerint viszont erről nincs szó, ők csak javaslatot tettek, de a bizottsági ülésen lett volna lehetőség a módosításra. Andó Károly (Fidesz) a bizottság tagjaként azt mondta, szerinte a támogatás odaítélése korrekt volt.


12:21: A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatói állásának betöltésére eddig háromszor írtak ki pályázatot, de a felhívás mind a háromszor eredménytelenül zárult, most például azért, mert egy pályázat sem érkezett. A testület úgy döntött, hogy egy évig Csontosné Maleczki Ilona tölti be azt a tisztséget, az egy év lejárta előtt a közgyűlés új pályázatot ír ki.

A Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője, dr. Tasnádi Csaba megbízatása 2015. június 30-án lejár, a közgyűlés pályázatot ír ki a pozíció betöltésére.

A képviselői tiszteletdíjról döntött a testület: a képviselői alapdíj havi 150 ezer forint, aki egy bizottságban szerepel, további 50, aki kettőben, az további 75 ezer forintot kap, a bizottsági elnökök pedig 100 ezer forintot vihetnek haza az alapdíjon felül.

Módosul a hivatal szmsz-e. E szerint Jászai Menyhért alpolgármester a szociális és egészségügyi, valamint a köznevelési ügyekért, dr. Ulrich Attila alpolgármester pedig a kulturális, közművelődési és a civil kapcsolatok területéért lesz felelős. A gazdasági, a vagyongazdálkodási, valamint a városfejlesztési és városüzemeltetési feladatok felügyeletét, koordinálását a polgármesteri kabinet vezetője, illetve a helyettesítésével megbízott portfólió menedzsment referatúra vezetője fogja ellátni. Nagy László (Változást Nyíregyházáért) szerint furcsa, hogy nagyon fontos ügyekért nem választott képviselők, hanem politikusok lesznek felelősök. Dr. Kovács Ferenc azt mondta, ő választott tisztségviselő, márpedig a polgármester mindenért felel.


12:32: A Sóstó-kötvény visszafizetéséhez hitelt kell felvenni. Ezzel kapcsolatosan Béres Csaba (Jobbik) azt kérdezte, tervezi-e új adó bevezetését a városvezetés? Dr. Kovács Ferenc azt mondta, nem, és a meglévőket sem akarják emelni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában