Helyi közélet

2014.12.25. 10:17

Erős amerikai, magyar alapok

Nyíregyháza - Csupán egy-egy hátizsákkal keltek útra a tudományos fokozat megszerzésének reményében.

Nyíregyháza - Csupán egy-egy hátizsákkal keltek útra a tudományos fokozat megszerzésének reményében.

Márka Zsuzsa (Hargitai Zsuzsa, volt Krúdys diák) és Márka Szabolcs együtt diplomáztak a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. 1993-ban mindössze egy-egy hátizsákkal keltek útra, hogy ösztöndíjasként Amerikában szerezzenek tudományos fokozatot. Csupán tanulni mentek néhány évre, de a hazatérés ideje mind távolabbra tolódik.

Az Államokban a Vanderbilt Egyetemen (Tennessee) szereztek PhD minősítést. Amikor érdemes volt, merészen váltottak, Zsuzsa vegyészetről fizikára, Szabolcs részecskefizikáról asztrofizikára. A poszt­doktorális éveket Kaliforniában töltötték.

Jelenleg mindketten a híres New York-i Columbia Egyetem kutatói, oktatói. Jó munkamegosztás alakult ki köztük: a férj sok kreatív új ötletet hoz, a feleség továbbfejleszt, menedzsel, gondoskodik a megvalósításról. Egymás keze alá dolgoznak, együtt írják a pályázatokat, közös a laboratórium és a projektek nagy része is.

Alvó baba mellett tanult

A tudományos életben nem számít ritkaságnak az együtt kutató-oktató házaspár, ez részben a sikerük titka is. Zsuzsa szakmai teljesítménye azért külön elismerésre méltó, mert időközben négy gyermeknek is életet adott: Emese 2000-ben, Zsolt 2002-ben, Árpád 2005-ben, Gyula 2008-ban született.

Amikor éppen hónapokig „főállású anya” volt, azzal tornáztatta az agyát, hogy az alvó baba mellett programozási nyelvet sajátított el, amelyet későbbi kutatási projektekben hasznosított.

– A gyerekek hamarabb beszéltek magyarul, mint angolul, utóbbi az óvodában vett lendületet – mondja az anyuka. – A nagyobbak a legjobb iskolákba járnak, kitűnő tanulók.

– Nagy szerencsénk, hogy minden évben meg tudtuk szervezni a gyerekek hazautazását, táborozását, tanulását – nagymamák nélkül ez nem lett volna lehetséges.

– Sőt, amikor a gyerekek még kicsik voltak, sokszor hónapokat töltöttek nálunk felváltva, ami megfizethetetlen segítség volt, és a nyelvtanulásban pótolhatatlan.

A nagylány és a fiúk egyaránt jól érzik magukat a szülők hazájában, már tavasztól készülnek haza, Nyíregyházára.

Egy-egy félévet mindegyikük itthon töltött még óvodásként, és iskolás koruk óta évente leteszik a magyar iskolai vizsgákat is, általában jeles eredménnyel.

A jövőről beszélni még korai, feltehetően egyetemre is Amerikában járnak majd, utána pedig már önállóan dönthetnek. Az amerikai és a magyar alapok is erősek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában