Helyi közélet

2014.12.26. 15:03

Három országhoz is kötődő Dávida-fiúk

Perzsa-öböl. A nyíregyházi Dávida Péter diplomás kürtművészként a Magyar Állami Operaház zenekarában kezdett Budapesten.

Perzsa-öböl. A nyíregyházi Dávida Péter diplomás kürtművészként a Magyar Állami Operaház zenekarában kezdett Budapesten. Házasság, gyermekáldás következett. 1998-ban külföldre szerződött: az új Maláj Szimfonikus Zenekar alapító tagja lett a több mint 9000 kilométerre lévő Kuala Lumpurban – itthoni fizetése sokszorosáért.

A váltásért nagy árat fizetett: házasságuk felbomlott, párja nem tudta megszokni az ázsiai életet, lányukkal hazatért Magyarországra. Péter később új életet kezdett – maláj feleséggel. Két fiúk született, Milán 2000-ben, Dáriusz 2007-ben. Kuala Lumpurra tíz szép esztendő emlékezteti. 2008-ban közelebb költöztek, a csupán 3700 kilométerre lévő Katarba, a Perzsa-öböl egyik kicsi, ám gazdag országába – részben azért, hogy ismét egy új zenekar alapításában vehessen részt. Jelenleg a Katari Filharmonikusok kürtművésze. A fiúkkal évente kétszer látogatnak haza, Nyíregyházára. Malajziába általában anyukájukkal mennek a gyerekek. Péter néhány éve újra játszik a Budapesti Fesztiválzenekarban is.

Jól ismeri történelmünket

– A fiúk számára egyértelműen hasznos, hogy három országhoz kötődnek – összegez az édesapa. – Mindketten szépen beszélnek magyarul, malájul és angolul is. Az óvoda és az iskola miatt valójában az angol lett az „alapnyelv”, a magyar „apanyelv” elsajátítását viszont segítette, hogy a Kuala Lumpur-i szép számú magyar zenészkolónia jóvoltából csaknem hazai környezetben éltünk. Ez különösen a nagyobb fiú esetében volt kedvező, érdeklődése folytán különösen jól ismeri a magyar történelmet.

A Himnusz is hibátlan

A Himnuszt mindketten hibátlanul énekelik. A maláj nyelv az édesanya révén természetes lett ugyan, de nem egyeduralkodó. Milán kitűnő vizsgáinak köszönhetően ösztöndíjas a katari zeneiskolában, trombitál. Dáriusz labdarúgó-iskolába jár, már a katari U9 bajnokságban játszik, középpályás.

A nagylány, Mira művészeti szakközépiskolába jár Budapesten, üvegművesnek tanul. Malajziához jó angol nyelvtudása köthető, amelyből itthon már a második osztály végén letette az emelt szintű érettségit.

Gyermekeink számára kinyitottuk a világ ajtaját, nincsenek röghöz kötve, ha felnőnek, három országban lehetnek otthon.

-KM-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában