Helyi közélet

2014.12.23. 08:59

Karácsony: vásárlási lázban égve

Nyíregyháza - Sokan hagyják az ünnep előtti utolsó napokra a karácsonyi vásárlást – ekkor az árakat sem nézik.

Nyíregyháza - Sokan hagyják az ünnep előtti utolsó napokra a karácsonyi vásárlást – ekkor az árakat sem nézik.

– Aranyvasárnapra vártuk a nagy rohamot, hogy özönlenek majd a vásárlók, ehelyett most hétfőn nincs szusszanásnyi időnk sem – próbálta értékelni a forgalom alakulását Edit, ám a mondat végére sem ért, máris újabb vásárló kérdésére kellett válaszolnia. Angyalkák, füstölők, nyakláncok és karkötők színes kavalkádjában Buddha szobra szemlélte bölcs nyugalommal a tömeget.

– Nem költenek annyit az emberek, mint tavaly, ám ismerve a vásárlási szokásokat, az utolsó pillanatra is sokan hagyják az ajándék beszerzését, akkor már nem nézik, hogy mit és mennyiért, csak legyen valami, amit a fa alá tehetnek – hadarta Edit, s nem volt ideje befejezni a gondolatot. Közben fiatal lány lépett a standhoz, fülén telefonnal.

Könnyek a bolt közepén

– Idegösszeroppanást kapok! Hétfő van, és még senkinek nem vettem semmit. Nincs ajándék, csomagoló sem, persze minek az, ha nincs mit beletenni – magyarázta valakinek a vonal túlsó végén. Hallgatott néhány másodpercig, és búcsúzóul annyit mondott: „jól van, tudom, sajnálom”. Körbenézett, vajon ki hallotta és a kérdő tekinteteket látva grimaszolt egyet.

– Minden évben elhatározom, hogy most végre nem hagyom a vásárlást a karácsony előtti utolsó napokra. Időben kiderítem, hogy ki mit szeretne, és szépen, apránként megveszem – adott hátteret a telefonbeszélgetésnek Kiss Éva. A nyíregyházi lány ismeri már magát, ilyenkor tör rá a pánik és azzal együtt a vásárlási láz. – A legborzasztóbb azt volt – mesélte – amikor december 24-én délelőtt szakadt rám a „venni kell valamit” érzése, miközben még senkinek nem vettem semmit. Hihetetlen mennyiségű pénzt költöttem el, mint egy őrült, szaladgáltam a polcok között, és bepakoltam mindent a bevásárlókocsiba, amiről azt hittem, valakinek jó lesz karácsonyra. Az édesanyám kétségbeesve hívott, hogy hol vagyok, én meg zokogva ordítottam az üzlet közepén: karácsonyi ajándékokat veszek!

Most tényleg másképp akarta, ám a kolléganőjének a kislánya megbetegedett.

– Két ember munkáját kell egy munkaidő alatt elvégezni, ami épp annyira lehetetlen, mint hulla fáradtan elindulni akkor vásárolni, amikor már semmi sincs nyitva, csak egy-egy éjjel-nappali – sorolta az idei mentségét Éva. Megcsörrent a telefonja, s még mielőtt egyetlen angyalkát a kezébe vehetett volna, rohant vissza a munkahelyére. Futtában visszanéz: nem szeretem a karácsonyt, mert nem erről kellene, hogy szóljon! – mondta.

Hamis értékrend

– A karácsony sokaknak egyfajta személyiségpróbát is jelent, mert ilyenkor derülhet ki, miként tudják a vásárlási elvárások és a valódi érzelmek között az egyensúlyt megteremteni – állítja az ünneplés lélektanát kutató író, pszichológus. Szendi Gábor úgy véli: a fogyasztói társadalom egyik kísérőjelensége a különféle hangzatos reklámokkal az újabb és újabb javak megszerzése iránti vágyak életben tartása. Ez azonban hamis értékrend kialakulásához vezethet, ahol a megvett tárgyak gyakran eleve csupán ürügyül szolgálnak a vásárlásra. Ezt támasztja alá az a felmérés, amely szerint az árucikkek 40 százalékára nincs szükségünk, 10 százalékát pedig soha nem is használjuk. Mindez karácsony tájékán még inkább felerősödik – tette hozzá.

A vásárlási lázban azonban könnyen háttérbe szorulhat az ünnep eredeti szándéka, a családi összetartozás, az egymásra odafigyelés, az egymás iránti megbecsülés erősítése – figyelmeztetett a szakember. Ez a „kapcsolati háló” az anyagi helyzettől függetlenül mindenkinek fontos a lelki egyensúly megőrzéséhez. Ilyen emóciók nélkül az ember rövid időn belül sebezhető, szorongó, sértődékeny lesz, depresszióra hajlamossá válhat. A belső harmóniáját elveszítő ember a számára megmagyarázhatatlan szorongása, „érzelmi elsivatagosodása” ellen – éppen a fogyasztói szemlélet hamis értékrendjét követve – különösen karácsonykor látványos presztízsajándékokkal próbálja a szakadozó kapcsolati hálót foltozgatni.

Karácsonyi pszichózis

A karácsonyi pszichózis fogalma egy lesz a pszichiátria intézményesített divatdiagnózisai közül. Az ünnepek környékén tapasztalható szorongásnak több kiváltó oka is lehet dr. Szöőr Anna pszichológus-jogász szerint.

– Már a fogalom felvetése is abszurd, hiszen a karácsony elvileg a szeretet ünnepe. Az ünnep vallásos jellege már rég a múlté, az igazi szeretet pedig a szétesett családok többségénél eltűnt. Manapság leginkább konzum karácsonyról beszélhetünk, ami a fogyasztói társadalom szüleménye. Valljuk be, az ünnep legfőbb mozgatórugója a kereskedelem. Ezek mind hozzájárultak a karácsonyi pszichózis kialakulásához, melynek egyik fő okozója a beteges vásárlási láz, amely ilyenkor szinte minden embert anyagi helyzetétől függetlenül jellemez” – mondja a szakember.

KM/MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában