Helyi közélet

2014.12.29. 17:04

Nagy szerelmek, szakmai kihívások

Nyíregyháza, Budapest - Az elmúlt évtizedben végzett munka elismerése a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje.

Nyíregyháza, Budapest - Az elmúlt évtizedben végzett munka elismerése a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje.

A Magyar Érdemrend Lovagkeresztje címet vehette át a márciusi nemzeti ünnepünk alkalmából Bakó Levente nyíregyházi származású trombitaművész, művészeti vezető, zenekari előadóművész. Az elismerés minden bizonnyal odakerül majd több Artisjus-díj, a Liszt Ferenc-díj és Prima Junior Díj mellé.

– A díjak sorában hol foglal helyet a lovagkereszt? – faggattuk Bakó Leventét, aki zenei tanulmányait a nyíregyházi zeneiskolában kezdte, majd 1991 és 1995 között a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola zeneművészeti tagozatán tanult trombitálni. 1995-ben nyert felvételt Budapestre a Zeneakadémiára, egy év múlva pedig megalapította a ma már világhírű Ewald Rézfúvós Együttest, melynek első trombitása és művészeti vezetője.

Az Opera nagy megtiszteltetés

– Az elmúlt időszakban kapott díjakat, elismeréseket mindig a rézfúvós együttes érdemelte ki, azonban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztet személy szerint én kaptam, mint az Ewald vezetője. Úgy gondolom azonban, hogy a díj nemcsak annak a munkának az elismerése, nemcsak az elkészített tíz hanglemeznek szól, hanem mindannak a tevékenységnek, amit az elmúlt évtizedben végeztem.

– Amikor arról kérdeztük, hogy a sok tennivalót hogyan rangsorolná, így felelt: – A legközelebb talán a kvintett áll hozzám, hiszen én alapítottam. Nem számítottunk ekkora sikerre, s arra sem, hogy ilyen sokáig együtt maradunk. A Danubia Szimfonikus zenekar régi nagy szerelem, 1999-ben csatlakoztam hozzájuk, hiszen jól ismertem a zenészeket, az akadémiai társaim hozták létre azt a zenekart. A Szabolcsi Koncert Fúvószenekar szakmai kihívást jelent, hiszen főleg amatőr zenészekkel dolgozom hetente kétszer. Az Operában zenélni pedig nagy megtiszteltetés – tette hozzá Bakó Levente.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában