Helyi közélet

2014.12.06. 16:17

Szentmisén mondtak hálát a pálinkáért

Újfehértó - A ,,kerítésszaggató" pálinkára esküdtek egykoron nagyapáink, dédapáink, akik úgy gondolták, hogy az a jó, ha minél erősebb és minél szagosabb az itóka.

Újfehértó - A ,,kerítésszaggató" pálinkára esküdtek egykoron nagyapáink, dédapáink, akik úgy gondolták, hogy az a jó, ha minél erősebb és minél szagosabb az itóka. Napjainkra nagyot fordult a világ, hiszen az utóbbi években már szerencsére az a szemlélet uralkodott el, hogy minőségi pálinkák készüljenek a főzőüstökben, s a nedűket mértékkel, kulturáltan fogyasszuk. E nézet népszerűsítéséért igen sokat tettek hazánkban a különböző pálinka lovagrendek, amelyeknek a tagjai úgy döntöttek, hogy ebben az évben közösen ünneplik meg a magyar pálinka napját december 6-án.

Az újfehértói görög katolikus templomban szombaton a résztvevők szentmisével adtak hálát annak, hogy a hungarikumnak számító pálinka a magyar gasztronómiának fontos része, s nemzeti értéket képvisel szerte a nagyvilágban. S hogy miért a templomban, s miért éppen december 6-án? Mert Szent Miklós nevéhez nemcsak a gyermekek megajándékozása fűződik, hanem egyben ő a pálinkafőzők védőszentje is.

A szentmise keretében ikonokat és pálinkákat is megáldottak a parókusok, majd bemutatkozott a három lovagrend: az éppen tíz évvel ezelőtt alakult Magyar Pálinka Lovagrend, valamint a megyénkhez kötődő két másik civil szervezet, a Szabolcsi Pálinka Lovagrend és a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend.

Mint Piros László, a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere az ünnepségen elmondta, a három lovagrend első alkalommal emlékezik együtt a gyümölcsöt termesztőkre és a pálinkát főzőkre, s szeretnének ebből a közös ünneplésből is hagyomány teremteni, hiszen valamennyi lovagnak az a célja, hogy minőségi pálinka kerüljön a poharakba úgy itthon, mint külföldön.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában