Helyi közélet

2014.12.10. 08:21

Vége a benzinturizmusnak?

Nyíregyháza - Az üzemanyagár csökkenésének hatásai a legjobban a benzinkutakon jelentkeznek.

Nyíregyháza - Az üzemanyagár csökkenésének hatásai a legjobban a benzinkutakon jelentkeznek.

– Az mindenkinek jó, ha folyamatosan csökkennek az árak. Örül a sofőr, hogy ugyanannyi pénzért több üzemanyagot tud venni, de örül a benzinkutas is, hogy a korábbi időszakhoz képest többen mennek hozzá tankolni. Így karácsony előtt jobb az emberek hangulata – mondta el érdeklődésünkre az egyik – a magyar–ukrán határ közelében található – üzemanyagtöltő állomás tulajdonosa.

– Én még további 15–20 forintos csökkenést várok. Ha összességében nézem az üzemanyagpiacot, bár a nagy számok mögé nem látok be, az árcsökkenés az állami költségvetésnek jelent igazából mínuszt, a kiesést maximum az kompenzálja valamennyire, hogy ilyenkor több üzemanyag fogy. Természetesen mi, benzinkutasok ügyelünk olyan pszichés szempontra is, hogy mondjuk a 380 forintos ár 379,9 forintként legyen kiírva, hiszen ez vonzóbban mutat az ártáblán – tette hozzá a tulajdonos.

Rákérdeztünk arra is, hogy mik a tapasztalatok az ukrán benzinturizmussal kapcsolatban. – A háborús helyzet miatt az utóbbi időszakban emelkedett Ukrajnában az üzemanyagok ára. Kizárólag tankolni már nem sűrűn mennek ki az autósok, de ha már ott vannak valami más okból, természetesen meg is töltik a tartályt.

Csak tankolni már nem éri meg

– Az itt megálló autósoktól hallom, hogy mostanában alaposabban megnézik a magyar határőrök azokat, akik egy-két héten belül ismét átmennek Ukrajnába. Az elmúlt egy évben jóval több gázolajat eladtam mint a korábbi években. Ez azt jelzi, hogy a gazdáknak már nem éri meg nagy tételben feketén beszerezni a gázolajat, hiszen el tudják számolni a költségeket.

– Most is több mint két órája várakozom, hogy valaki végre beszálljon. Ez így egyenlő az anyagi katasztrófával, árcsökkenés ide vagy oda – hangoztatta az egyik nyíregyházi taxitársaság sofőrje, majd elárulta: harminc éve dolgozik taxisként, s amíg 10–20 éve az volt a baj, hogy kevés volt a kocsi, most vannak olyan napok, amikor mindössze kétezer forintot keres meg.

– Hiába csökken az üzemanyag ára, ez a tarifákban nem mutatkozik meg, így pedig az utasszám sem fog növekedni. Elborzaszt, hogy lehet eső, szél vagy havazás, az emberek inkább gyalog indulnak útnak, mint hogy ránk költsenek.

Nem húz ki a bajból

– Úgy gondolom, korábban még volt pénzük az utasoknak, de manapság már más a helyzet, az üzemanyag árának pár forintos csökkenése nem fog minket megmenteni az üres ülésektől! – summázta a nyíregyházi taxis.

KM-MML, SA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában