Helyi közélet

2014.12.30. 17:16

Visszatekintő - Rejtve maradt alkotások

Nyíregyháza - A művészeti csoport tagjai szerint a botrány fokozta a kiállítás iránti érdeklődést.

Nyíregyháza - A művészeti csoport tagjai szerint a botrány fokozta a kiállítás iránti érdeklődést.

A női idomok és a férfiaktok sokasága ellenére leginkább az érdekelte a nézőket a Figura-Tabu elnevezésű kiállítás megnyitóján a Pál Gyula Teremben, hogy hová tűnt az egyik alkotás a képzőművész neve feletti helyről, s hogy miért van vajon a fal felé fordítva egy festmény. A kívülállók számára is egyre inkább egyértelművé vált, hogy a két alkotás „felsőbb irányítás” áldozata lett, ugyanis ismeretlen ítészek szerint a képek túlléptek egy bizonyos határon, s ezért nem lehet bemutatni azokat egy olyan kiállításon sem, ami kimondottan 18 éven felülieknek szól.

Németh Erika szobrászművész volt az egyik olyan alkotó, akinek a Mechanic Husband címmel készített szénrajzát nem láthatták az érdeklődők.

– A férjemről készítettem több aktot, a mondanivalóm kifejezése érdekében drótokkal is elláttam az alkotásokat – mesélte érdeklődésünkre a művésznő. – Egyes helyi művészek azonban másként gondolkodtak a képemről, és a tudtunk nélkül nyomást gyakoroltak a Pál Gyula Termet fenntartó intézmény vezetőjére. Reskó György festőművész a „Priaposz és Aphrodité” című képét csupán csak megfordította. A kiállítás látogatóit igencsak érdekelte, hogy mi lehet a kép másik oldalán, így nemes egyszerűséggel mögé néztek, s megláthatták, mit is akartak elrejteni előlük.

„Sikeresnek érzem a kiállítást”

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Művelődési Központ igazgatója a felvetésekre így reagált: – A művészekkel közösen döntöttünk úgy, hogy az a két kép nem lesz látható. Úgy gondolom, az is utal a tabura, hogy a képet megfordította az alkotója. Sikeresnek érzem a kiállítást, szerintem az a legkisebb probléma, hogy két alkotás rejtve marad a nézők előtt.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában