Helyi közélet

2015.01.07. 18:24

Fényt csempésztek az előkészületekbe

Baktalórántháza - A szinte telt házas közönség nagy tapssal jutalmazta a szép énekeket, verseket és a történeteket.

Baktalórántháza - A szinte telt házas közönség nagy tapssal jutalmazta a szép énekeket, verseket és a történeteket.

Már több éves hagyományt ápol azzal Baktalórántházán a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, hogy a karácsonyt megelőző időszakban a keresztény emberek számára – felekezeti hovatartozás nélkül – megpróbáljon fényt vinni az adventi előkészületekbe.

Hagyományőrző pásztorjáték

– A lelki délután a betlehemi láng fogadásával indult, amit sikerült Bécsből elhozni a Szent Gusztáv templomból, ezzel gyújtottuk meg koszorúnk gyertyáit – tájékoztatta lapunkat Némethné Csubák Éva, a KÉSZ elnöke. – Az elnöki köszöntő után a hitüket megvallani nem szégyellő keresztény egyházak tagjai, gyermekek, fiatalok, keresztény családok álltak ki Isten dicsőítésére az ünnephez méltóan feldíszített színpadra.

Megbocsátani egymásnak

– A hit megvallása során meggyőződhetünk arról is, milyen sok tehetséges ember, gyermek él közöttünk. A Tordai család, a Laskai család gyermekei mellett a lakásotthonokban nevelkedő gyermekek, de a hagyományőrző pásztorjátékot előadó gyermekek is bizonyították ügyességüket. A felnőttek már több évtizedes tapasztalattal adták elő keresztény költőinknek a legszebb keresztény ünnepről zengő keresztény verseit. A szinte telt házas közönség nagy tapssal jutalmazta a szép énekeket, verseket, történeteket, misztériumjátékot.

– A lelki alkalmon Isten igéjét Hasulyó János római katolikus plébános-kanonok hirdette. Adventi-karácsonyi gondolataiban kiemelte az ünnep üzeneteként, Jézus csak akkor tud megszületni a szívünkben, ha bocsánattal egymás felé fordulunk – folytatta a szervezet elnöke. – Isten bocsánatát csak akkor nyerhetjük el, ha mi is megbocsátunk egymásnak, még ellenségeinknek is. Végezetül mindenki kis ige-kártyát kapott ajándékba, amelyen karácsonyi idézet szerepelt. A vendégek ezt követően szeretetvendégségen vehettek részt, az ügyes kezű asszonyoknak köszönhetően volt sok sütemény.

Évfordulót ünnepelnek

– A jelenlévők a Jézus születésének templomában gyújtott láng fényét és melegét a szívükbe ültetve elvihették otthonaikba, a munkahelyekre, annak reményében, hogy az újévben is békében és szeretetben tudjuk megélni nehéz mindennapjainkat.

– Az elkövetkező KÉSZ-események a 10 éves jubileumi év jegyében történnek. Bár 2004 végén alakult meg városunkban a keresztény civil szervezet, hivatalosan 2005. június 15-én jegyezték be Budapesten – tette hozzá Némethné Csubák Éva.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában