Helyi közélet

2015.01.21. 17:45

Fűtés – számviteli hibákkal

Záhony - A 2008 és 2012 közötti időszak felülvizsgálatakor több számviteli szabályozási hibát találtak.

Záhony - A 2008 és 2012 közötti időszak felülvizsgálatakor több számviteli szabályozási hibát találtak.

Önkormányzati többségi tulajdonú cégeket ellenőrzött a közelmúltban az Állami Számvevőszék, s megvizsgálta többek között a Záhonyi Hőtermelő és Távhőszolgáltató Kft. 2008 és 2012 között működését is.

Nem volt könyvvizsgáló sem

A napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint az ÁSZ szakemberei a záhonyi HŐTÁV Kft. ellenőrzése során számos számviteli szabályozási és egyéb hiányosságot tártak fel.

Mint Domokos László, az ÁSZ elnöke egy sajtótájékoztatón elmondta, a társaság nem hajtotta végre a számviteli szétválasztásra vonatkozó törvényi rendelkezéseket, emiatt az árképzés során a költségelemeket nem lehet „beazonosítani”.

A záhonyi önkormányzat a tulajdonosi jogait nem kellő körültekintéssel gyakorolta, valamint nem mérte fel a HŐTÁV Kft. szabálysértő működéséből eredő, az önkormányzat helyzetére is kiható tényezőket. A jogszabályi előírásokat megsértve 2012-ben megszüntették a felügyelőbizottságot, illetve abban az évben könyvvizsgálója sem volt a kft.-nek.

A jelentésben az is olvasható, hogy a vizsgált időszakban az ügyvezetői székben öten váltották egymást, így közvetve ez a tény is szerepet játszhatott szabályozatlanságokban.

Helmeczi László, Záhony 2014 októberében megválasztott polgármestere érdeklődésünkre a következőket mondta:

– Az Állami Számvevőszéktől önkormányzatunk is megkapta az 51 oldalas vizsgálati jegyzőkönyvet. A szabálytalanságok megszüntetése érdekében intézkedési tervet készítettünk, s megkezdtük a hiányosságok pótlását.

Az ÁSZ javaslataiból

A kft. készítse el a leltárkészítési és leltározási, valamint az üzletszabályzatát, továbbá az iratkezelési, adatvédelmi, adatbiztonsági és a közérdekű adatok közzétételére vonatkozó szabályzatát; gondoskodjon továbbá a szabályzatai jogszabályi előírásoknak megfelelő aktualizálásáról; egészítse ki a számviteli politikáját az értékcsökkenés szabályozásával, illetőleg számlarendjét úgy, hogy az a jogszabályokban előírt számviteli szétválasztási szabályokat megfelelő részletezésben teljesítse. A polgármester kezdeményezze a felügyelő­bizottság felállítását, valamint könyvvizsgáló alkalmazását. A város jegyzője gondoskodjon a társaság elkészített üzletszabályzatának Fogyasztóvédelmi Hatóság által történő véleményeztetéséről és jóváhagyásáról.

Nem bírságoló hatóság

Kíváncsiak voltunk arra, vajon járnak-e valamilyen bírsággal a záhonyi cégnél elkövetett szabályozatlanságok. Horváth Bálint, az Állami Számvevőszék kommunikációs és kapcsolattartási osztályvezetője a következő tájékoztatást adta lapunknak:

– Az Állami Számvevőszék nem hatóság, a feltárt szabálytalanságokkal kapcsolatban nem rendelkezik sem nyomozati jogkörrel, sem közvetlen bírságolási lehetőséggel, csupán kezdeményezheti a jogkövetkezmények érvényesítésére vonatkozó eljárást az erre jogosult szervnél. A megvizsgált cégeknek a jelentés kézhezvételétől számított 30 napon belül a javaslatok megvalósításra intézkedési tervet kell készíteniük. A tervezett intézkedéseknek alkalmasnak kell lenniük a feltárt hiányosságok megszüntetésére.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában