Helyi közélet

2015.01.08. 17:23

Milliárdos költekezések

Nyíregyháza - A magyarok többet utaztak az elmúlt évben belföldön, mint tavaly­ előtt.

Nyíregyháza - A magyarok többet utaztak az elmúlt évben belföldön, mint tavaly­ előtt.

Az óév első 9 hónapjában a többnapos belföldi utazások száma 3,4 százalékkal 11 millióra nőtt, és a turisztikai fogyasztás összességében 10 százalékkal volt magasabb mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal honlapján közzétett adatokból.

A belföldi utazások során a magyarok 226 milliárd forintot költöttek, ebből szálláshelyre 93 milliárdot, vendéglátó szolgáltatásokra és élelmiszerekre, valamint közlekedésre 44 milliárdot. A kereskedelmi szálláshelyek között a szállodák voltak a legkeresettebbek.

A rövidtávú utazások során a fogyasztás körülbelül 109 milliárd forint volt. A növekedés elsősorban a szállásra fordított kiadások emelkedésének köszönhető.

Sokan nem utaztak sehova

Egy turista egy nap alatt átlagosan 4500 forintot költött el, ami 10 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Négy és annál több napos belföldi utazások során 24 millió napot töltöttek el a belföldi turisták, amely 5,7 százalékkal alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest. Az átlagos tartózkodási idő 7,4 nap volt.

A legnépszerűbb úti cél a Balaton volt: ott töltötték az összes idő 38 százalékát – 9,2 millió napot. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a lakosság jelentős része 2014 első kilenc hónapjában nem utazott sehova, 43 százalékban az anyagi lehetőségek hiánya miatt, további 20 százalék pedig egészségügyi okokra hivatkozva nem indult útnak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában