Helyi közélet

2015.02.26. 10:08

A menekültek száma egyre nő

Nyírbátor - A nyírbátori őrzött befogadóközpontnak jelenleg hat lakója van.

Nyírbátor - A nyírbátori őrzött befogadóközpontnak jelenleg hat lakója van.

A legfrissebb adatok szerint az idén február 20-áig 26 ezren lépték át illegálisan az országhatárt. A migránsok száma növekvő tendenciát mutat: míg 2012-ig alig háromezer, 2013-ban 18 ezer, addig tavaly ez az arány már 42 ezer volt. Alig több mint ötszáz menekültkérelem bizonyult megalapozottnak 2014-ben, a többségük nem vált jogosulttá a státuszra, így elhagyta Magyarországot. A megyei rendőr-főkapitányság folyamatosan beszámol az illegális határátlépésekről, a megyénkbe érkező migránsok elhelyezéséről azonban kevesebb információ érkezik.

Arról, hogy folyamatosan érkeznek menekültek az országba, szinte mindennap hírt adnak az országos médiumok. Arról azonban kevesebbet tudunk, hogy hol helyezik el az illegális határátlépőket.

– A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az ország több pontján rendelkezik nyitott és őrzött befogadóállomásokkal. Bicskén, Vámosszabadin, Debrecenben és Nagyfán nyitott, míg Békéscsabán, Debrecenben és Nyírbátorban őrzött befogadóközpontjaink vannak. Ezek mintegy 2000 ember elhelyezésére alkalmasak, de szükség esetén a férőhelyek száma 2500-ra bővíthető. Jelenleg a nyitott befogadóállomásainkon közel 1400, míg az őrzötteken 166 illegális bevándorló tartózkodik. Ezek a számok természetesen folyamatosan változnak – tudatta lapunkkal Záborszki Helga, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal sajtóreferense.

Kérdésünkre elmondta: a Nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadó Központ 105 férőhelyes. Ez év januárjában tizenöten, februárban átlagosan tízen éltek a falai között, a létszám mostanra hatra csökkent.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában