Helyi közélet

2015.02.19. 13:43

Faüzemet épít a svájci Interspan Vásárosnaményban

Vásárosnamény, 2015. február 19., csütörtök (MTI) - Mintegy 95 millió euróból (29 milliárd forint) építi fel faipari üzemét 2016 júniusára a svájci Swiss Krono Grouphoz tartozó Interspan Faipari Kft. Vásárosnaményban - jelentették be a beruházás csütörtöki alapkőletételén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

Vásárosnamény, 2015. február 19., csütörtök (MTI) - Mintegy 95 millió euróból (29 milliárd forint) építi fel faipari üzemét 2016 júniusára a svájci Swiss Krono Grouphoz tartozó Interspan Faipari Kft. Vásárosnaményban - jelentették be a beruházás csütörtöki alapkőletételén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára az ünnepségen elmondta, a kormány különböző kedvezményekkel támogatja a beruházókat, Magyarországon ezért érdemes itt befektetni.

Az Interspan esetében a bürokrácia leépítésével segítették a beruházást - közölte az államtitkár, hozzátéve, az itt élők számára rendkívül fontos a korábban a térség legnagyobb foglalkoztatójaként számon tartott cég, amely - már a múltja miatt is - "fejlődésre és sikerre van ítélve."

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára azt mondta, hogy az Interspan beruházása száz új munkahelyet teremt a beregi térségben. Az államtitkár felidézte, a 2013-as vásárosnaményi kihelyezett kormányülést követően fejlődésnek indult a térség, az ülésen meghozott döntések eredményeképpen épült fel többek közt egy új Tisza-híd, adatfeldolgozó központ létesült Vásárosnaményban, elkészült az M3-as autópálya folytatása, illetve épül a beregi árapasztó tározó.

Ezek a beruházások körülbelül 50-60 milliárd forint értékű fejlesztést jelentettek a Beregnek - tette hozzá Czomba Sándor.

A kormány törekszik arra, hogy minden támogatásra szoruló gazdasági térséget a közlekedésfejlesztés területén is segítsen - fogalmazott Tasó László. Hozzátette, a jó utakkal és jó közlekedési rendszerrel igazolható, hogy az itt élő emberek fontosak és a térség fejlesztésre érdemes.

Max von Tippelskirch, a Swiss Krono Group elnökségi tagja az alapkőletételt megelőző tájékoztatón hangsúlyozta, a svájci tulajdonos az OSB-lapok gyártásával lényegében a 2011-ben felfüggesztett termelést indítja újra.

Korábbi tájékoztatás szerint a gyártást a gazdasági válság kedvezőtlen hatásai, valamint az akkori kedvezőtlen, fatüzelésre alapozott zöldenergia-politika miatt szüntették meg.

Seregi Barnabás, az Interspan egyik ügyvezető igazgatója a fejlesztéssel kapcsolatban elmondta, a beruházás tavasszal kezdődik és 2016 júniusáig tart. Főként az építőiparban felhasznált OSB-lapokat nyolcvan százalékban külföldön értékesíti a társaság.

A termelés beindításához a vásárosnaményi telephelyen jelenleg rendelkezésre álló 70 ezer négyzetméteres gyártó- és feldolgozóegységet használják fel, de építenek majd újabb csarnokokat is. Az új gyár napi kapacitása a tervek szerint 800 köbméter, ami évente 280 ezer köbméter OSB-lap gyártását jelenti.

A társaság a 2011-es gyárbezárást megelőzően főként faforgácslap és laminált bútorlap gyártásával foglalkozott - tette hozzá az ügyvezető igazgató.

A tájékoztatón elhangzott, a gyártáshoz évente félmillió köbméter frissen kitermelt faanyag szükséges, az ehhez szükséges alapanyagot a tervek szerint Magyarország mellett Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából szerzik be. A hazai piacról az állami és magántulajdonú erdőkből egyaránt vásárolnak fát, a jobb együttműködés érdekében pedig több átvételi lehetőséget ajánl majd fel az Interspan.

A luzerni székhelyű Krono-csoport több mint ötven éve gyárt faipari termékeket, a családi vállalkozás a laminált forgácslap, MDF-lap, OSB-lap, laminált padlóburkoló és dekorlemez-gyártás tekintetében Európa vezető gyártói közé tartozik. A konszern 11 telephellyel rendelkezik, amelyek Svájcban, Németországban, az Egyesült Államokban, Oroszországban, Ukrajnában, Lengyelországban és Franciaországban találhatók - olvasható az Interspan honlapján.

A Swiss Krono Group világszerte több mint 4500 munkavállalót alkalmaz, a cégcsoport 2014-ben 2 milliárd svájci frank bevételt ért el.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában