Helyi közélet

2015.02.03. 14:19

Le is út, fel is út a megyének?

Nyírbátor - Nem csak a 471-es „halálútért”, a megye minden útjáért tüntettek tegnap a demonstrálók Nyírbátorban.

Nyírbátor - Nem csak a 471-es „halálútért”, a megye minden útjáért tüntettek tegnap a demonstrálók Nyírbátorban.Félpályás útlezárással tiltakoztak a járási központ legforgalmasabb belvárosi útszakaszán hétfőn délelőtt a nyírbátoriak. A helyszínen elsőként a demonstráció egyik szervezője, Tóth Viktor fogadott, aki az üggyel kapcsolatban jobbára azokat a mozzanatokat emelte ki, amelyekről korábban is tudtunk.

– Miként történhetett meg, hogy az öt évvel ezelőtt már ismertetett, bemutatott, s a felújításra vonatkozó dokumentumokban még szereplő megyei útfelújítások mostanra kipotyogtak a tervekből? – tette fel a szónoki kérdést. – A tiltakozók szerint úgy tűnik, hogy a szabolcsiak ügye nem ér annyit, mint a Hajdú megyeieké – tette hozzá Tóth Viktor.

A mintegy húsz–harminc járműből álló, az utca két oldalán parkoló gépkocsioszlop sorai között egyébként meglehetősen nyugodt volt a hangulat. Nem úgy tűnt, hogy a mindennapi dolgaikat intéző járókelőket különösebben érdekelték volna az események, s ottjártunkkor még a hangszórókból harsogó, csalogató popzene se nagyon vonzott a helyszínre tömegeket. A járdaszigeteken többségében azok társalogtak a témáról, akiknek lakóhelyét, saját utcáját is mind a mai napig súlyosan érintik a helyi közlekedésben kialakult kaotikus állapotok.

Néhányan a rendőri jelenlétet is kevésnek érzik az olyan szakaszokon, mint a Császár út, vagy az Árpád utca, ahová egy közlekedést könnyítő körforgalom is elkelne már régen. Az emberek számára úgy tűnik, hogy az évek óta hangoztatott ígéretekből nagyon nehezen lesz kézzelfogható valóság. Sokan szívesen hallgatták volna az ügyben érintett politikusok érveit, ellenérveit ezúttal is. Mindenesetre a körforgalomban lomhán araszoló kamionszörnyeket elnézve vélhetően lesz még szó a helyi utak állapotáról a jövőben is.

Cserbenhagyásos döntés

Nyírbátor polgármestere, Máté Antal a demonstrációval kapcsolatban elmondta: szomorú, hogy abból a 750 milliárd forintból, amennyit a kormány 2020-ig útfelújításra fordít, nem jut 10 milliárd Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. A félpályás útlezárással mindössze a figyelemfelkeltés volt a céljuk: szerették volna a térség országgyűlési képviselőinek külön is felhívni a figyelmét arra, hogy a kormány egy nyilvánvalóan racionális döntés helyett cserben hagyta az itt élőket. A demonstrációt okkal szervezték a város legforgalmasabb szakaszára, de szándékosan egy kevésbé csúcsra járatott időpontban.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában