Helyi közélet

2015.02.19. 11:06

Nézőpont: Hosszú, méla lesben

<em>Járjuk az erdőt. Lépteink alatt csak a száraz gallyak reccsennek. Földöntúli csend honol a tájon. Egyelőre. A nyomvonalakat, amelyeken haladunk, gondos kezek alakították ki, s tartják rendben. Persze, nem kötelességből. Hitből, szeretetből, a természet egyenrangú részeként.</em> Matyasovszki József írása.

Járjuk az erdőt. Lépteink alatt csak a száraz gallyak reccsennek. Földöntúli csend honol a tájon. Egyelőre. A nyomvonalakat, amelyeken haladunk, gondos kezek alakították ki, s tartják rendben. Persze, nem kötelességből. Hitből, szeretetből, a természet egyenrangú részeként. Matyasovszki József írása.

S az önkéntes erdőpásztor most kísérőnkül is szegődött. Mutatja a maga fabrikálta etetőket, a korhadt törzsdarabok védelmében csipegető madarakat. Ez a „soha nem adjuk fel” ösvény – magyarázza.

Egy télfodrász kopasztotta akácosnál kis emlékhantok. Őzfiú – olvassuk. Az útját álló kerítés ölte meg. Mellette még egy dombocska, rajta a tábla: Róka Márton. Őt a vonat gázolta halálra. Most már odakerült hozzájuk a harmadik is – egy őzsuta emlékére. Arról az alig egy hónapos vadászlesről ejtették el, amit az erdő „főútjához” közel állítottak.

Ma már azt is tudjuk, az állat az állománygyérítés feketelistájára került – sorsára pedig hivatalos pecsét. S a joggal felruházott vadász csupán tette a dolgát. Tudjuk, az élet már csak ilyen. Van, aki elsiratja az áldozatot, van, aki elejti. Van, aki kitűzi a célt, s van, aki célkeresztbe kerül. S ki élet-halál ura, nyugodtan alszik.

Igen, az őz megjelenése gondot is okozhat, nem csak örömet. A populációt kordában kell tartani. De éppen itt? Ebben a gazdag szabadidő­centrumban, ahol öröm, ha mozdul az élet? Nincs alkalmasabb hely a több ezer hektáron? Félő, hogy az építmény sokakat elriaszt majd. A lőállást az ember ösztönösen elkerüli. Csak a vadak hisznek még mindig az emberben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában