Helyi közélet

2015.02.14. 14:18

Párjának mindegyik Valentin-nap

Csenger - A csengeri Varga Valentin szakított a családi hagyományokkal, ezért nem lett Gyula.

Csenger - A csengeri Varga Valentin szakított a családi hagyományokkal, ezért nem lett Gyula.

Ha Valentin-nap, akkor a köztudat szerint a szerelmesek ünnepe. Legalábbis újabban, mert az 1990-es évek előtt ennek korántsem volt kultusza Magyarországon, sőt... Az már kevésbé elterjedt, hogy Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) nem pusztán a szerelmesek, hanem a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje. Február 14-én tartják a Bálint-nap (angolul Valentine s Day) ünnepét. A csengeri Varga Valentin ilyenkor lubickol a boldogságban, hiszen nem csak a névnapja apropóján fogadja a köszöntőket. Kap is, ad is...

– Édesapámnak köszönhetem a keresztnevemet. Azzal indokolta a döntését, hogy generációkra visszamenőleg nálunk mindenki Gyula volt, ahogy ő is. Megunta és ellenezte, hogy csak úgy különböztettek meg bennünket, mint például idős Varga Gyula, ifjabb Varga Gyula, legifjabb Varga Gyula. Születésem (1982. januárja) előtt hallott a Valentin-napról, és megtetszett neki a csengése, a különlegessége. Így lettem nem Gyula – kuncogott Valentin.

Természetesen számos élcelődés céltáblája volt az eltelt 33 esztendő során.

– Sokszor hitték azt, hogy ez egy női név, és amikor találkozáskor vagy telefonbeszélgetés alkalmával összekapcsolta az illető a nevet az arccal vagy a hanggal, igencsak meglepődött, aztán jöttek a sűrű bocsánatkérés. Ezeket a szituációkat az ismerősök kihasználták, utánozták, idézték, újragondolták. A legkedvesebb viccelődés a barátaimtól származik, miszerint a párom mennyire szerencsés – ugyanis neki minden nap Valentin-nap.

Ennek a névnapnak régen egészen más volt a kicsengése.

– Bevallom, én mindig ugyanúgy ünneplem a névnapomat, ami folyton jó „szatmáriasra” sikeredik. Család, barátok, jó hangulat, finom ételek, kiváló pálinkák. Amióta a párom mellettem van, nem csak én kapok ajándékot, hanem én is kedveskedem valami meglepetéssel a Szerelmesek Napja alkalmából, mert ő a „mindenem”. Nemrég volt a születésnapom, most itt a névnapom, ez egy kicsit sok a jóból. De büszkén viselem!

Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában