Helyi közélet

2015.02.16. 18:50

Siker – nem csak matekból!

Nagykálló - A magyarországi német-magyar két tanítási nyelvű középiskolák számára kiírt országos matematikaversenyt 2005 óta rendezik meg.

Nagykálló - A magyarországi német-magyar két tanítási nyelvű középiskolák számára kiírt országos matematikaversenyt 2005 óta rendezik meg.

A nagykállói Korányi Gimnázium tanulói a kezdetektől fogva nagy létszámban vesznek részt ezen a megmérettetésen, amely két fordulóból áll. Az első fordulóban minden tanuló a saját iskolájában birkózik meg 20 feladattal. Évfolyamonként a legjobb 10–14 diák jut a döntőbe.

Sokan drukkoltunk neki

Iskolánkat Mészáros Attila, tizenegyedik osztályos tanuló képviselte január végén Budapesten a döntőben. Mivel tavalyelőtt a hetedik, tavaly pedig az ötödik helyen végzett, idén még több munkát fektettünk a felkészülésbe. Sokan drukkoltunk Attilának, és együtt örültünk vele, amikor kiderült, hogy a második helyen végzett.

Ez a verseny nem csak alapos német tudást és az iskolai matematika tananyag ismeretét igényli, hanem absztrakt problémák modellezését, egy feladat feltételeihez igazodó logikus gondolatmenet kidolgozásának képességét is. Joggal vagyunk hát büszkék a tanulónkra.

Attila nagyon sokszínű egyéniség. A gimnázium kéttan­nyelvű tagozatára jár, német nyelvből 90 százalékos középfokú nyelvvizsgája van, áprilisban szeretné letenni a felsőfokút.

Az iskola által kínált számos fakultáció közül emelt szintű matematikára és középszintű fizikára jár. Tárlatvezetőként tevékenykedett ősszel a gimnáziumban a Holokauszt emlékév keretében a nagykállói zsidóság történetéről szóló kiállításon, valamint rendszeres látogatója és szervezője a mozgást népszerűsítő „Te is!” programsorozatnak.

Logikai feladvány

Gratulálunk Attilának, hiszen sokak számára a matematika egy megfejthetetlen talány, mint azt az alábbi idézet is mutatja: „Minél több sajt, annál több lyuk. Minél több lyuk, annál kevesebb a sajt. Ergo: minél több sajt, annál kevesebb sajt?”

- Korányi Frigyes Gimnázium, Nagykálló -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában