Helyi közélet

2015.03.06. 09:03

A kisfiú ült, kommunikált, jó volt a közérzete

Nagykálló - A nagykállói úszásórán történt baleset minden érintettje állást foglalt az ügyben.

Nagykálló - A nagykállói úszásórán történt baleset minden érintettje állást foglalt az ügyben.

Korábban beszámoltunk egy kállósemjéni kisfiú úszásórán történt balesetéről, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nagykállói Tankerületének álláspontját azonban nem ismertethettük az ügyben folyó belső vizsgálat lezárásáig. Birta Ferencné Madar Anna, a tankerület igazgatója csütörtökön eljuttatta hozzánk a vizsgálat eredményét.

Felügyelet mellett

„A Kállósemjéni Kállay Miklós Általános Iskola első és második osztályos tanulóinak órarend szerinti uszodai foglalkozása kezdődött február 27-én 10 órától Nagykállóban, a strandon. A baleset időpontjában még nem kezdődött meg az oktatás. A diákok egy része a medencébe tartott az iskola testnevelő tanárának felügyeletével és irányításával. Az úszómester várta a gyermekeket a medencében, és kiosztotta nekik az úszódeszkákat. Az eszköz átvétele után a 0,9 méteres vízmélységű gyermekmedence szélénél körben kellett elhelyezkedniük a tanulóknak.

Az egyik első osztályos kisfiú elcsúszott, de őt a karnyújtásnyira álló testnevelő tanár azonnal kiemelte a vízből, az úszómester pedig rögtön megkezdte a szakszerű ellátását. A gyermek végig eszméleténél volt. Az uszoda vezetője mentőt hívott, aminek kiérkezését a diák már ülve és kommunikálva, jó közérzettel várta. A mentők hat perc alatt értek ki, megvizsgálták a fiút, komolyabb problémát nem észleltek, de megfigyelésre kórházba szállították. A mentőben az iskola pedagógiai asszisztense kísérte a tanulót, és a szülők érkezéséig vele maradt. A szülőket a kísérő pedagógus azonnali jelzése alapján az iskola értesítette az eseményről, melynek vizsgálatára a rendőrség is megérkezett, jegyzőkönyvezték a gyerekek, a testnevelő tanár, a tanítónő, a pedagógiai asszisztens és az uszoda alkalmazottai által elmondottakat.”

Korábban nem történt baleset

„A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nagykállói Tankerületének fenntartásában lévő hat iskola tanulói már második tanévben vehetnek részt testnevelésóra keretében úszásoktatásban. A két tanév alatt az iskolák pedagógusainak és az uszoda személyzetének felelős jelenlétével megvalósuló uszodai foglalkozásokon korábban nem történt baleset.

A helyszíni bejárás és a meghallgatások alapján elmondható, hogy minden érintett a tőle elvárható gondossággal és felelősen járt el a baleset során” – tájékoztatott Birta Ferencné Madar Anna, a Nagykállói Tankerület igazgatója.

KM


Szakember segít feldolgozni az első osztályos gyermeknek az úszásórán történteket. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában