Helyi közélet

2015.03.31. 19:02

Serranói sonka Tiszaeszlárról

Tiszaeszlár - Kocsisék nemcsak mangalicatenyésztéssel, hanem takarmánytermesztéssel is foglalkoznak.

Tiszaeszlár - Kocsisék nemcsak mangalicatenyésztéssel, hanem takarmánytermesztéssel is foglalkoznak.

Nemrég láthattuk a Szabadságtér ’89 című tévéműsorban, hogy a rendszerváltás előtti években az őshonos magyarnak számító mangalica tenyésztése szinte a végnapjait élte. Ma már szakmai szervezet, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete irányításával, az ágazat egyre izmosodik. Ennek az egyesületnek tagja a tiszaeszlári Kocsis István is.

– Családi vállalkozásban 2005 óta foglalkozunk mangalicatenyésztéssel – mondja Kobzos István, a vő.

– Ez persze csak egy része a tevékenységnek, hiszen a tenyésztéshez a takarmányt is magunk állítjuk elő, száz hektáron foglalkozunk kukorica és kalászosok termesztésével. Ehhez a szükséges gépekkel is rendelkezünk. Így kialakult egy olyan gazdaság, melyben valóban a termőföldtől az asztalig minden nyomon követhető. A vágásra kész állatok jelentősebb részét élve értékesítjük. A felvásárlóink által feldolgozott sertések sonkái kerülnek ki Spanyolországba.

Előbb volt a liba

Úgy indult, hogy id. Kocsis István, a nagyapa és neje kezdték kistermelőként a gazdálkodást 1986-ban baromfitenyésztéssel. 1993-ban csatlakozott az őstermeléshez a következő generáció: a lányok és férjeik. Egy régi tsz-telepen, melyet akkor még csak béreltek, zabos liba tenyésztésével foglalkoztak. 2000-ben hitelt vettek fel, hogy megvásárolhassák a telepet, melyet fokozatosan szépítgettek. 2004-ben a baromfitenyésztésben tapasztalható negatív hullám Kocsisékat sem kímélte, ezért váltásra kényszerültek.

– Olyan állat tenyésztésével szerettünk volna foglalkozni – teszi hozzá Kobzos István –, amely különleges és minőségi termékként jelenik meg a vásárlók asztalán. A telepen a kezdés óta a 80 anyakoca több mint 150-re szaporodott.

Hetente 2-4 hízót vágatnak vágóhídon, majd a telepen kialakított, egyre korszerűbb feldolgozóban sózzák, füstölik, érlelik a húst, szalonnát. A kész hízóknak azonban csak csekély hányadát dolgozzák fel maguk. Piacra az általuk készített füstölt áruval 2010 óta járnak rendszeresen. A kész termékek értékesítését kizárólag a családtagok végzik. Ma már valóban három generáció dolgozik együtt.

A nagyszülők szinte állandóan a tanyán vannak. Az ifjabb vő, Kander Lajos a tenyésztésért, a takarmánytermesztésért, az idősebb vő, Kobzos István a füstölt termékekért és értékesítésükért felelős. Sokat segítenek a gyerekek, legtöbbet Kobzos István, a legidősebb unoka, aki a Nyíregyházi Főiskola mezőgazdasági képzésén tanul, de rendszeresen „bedolgozik” a 17 éves Bence is.

Nemzetközi porondon

Nemrég nagy elismerésben részesültek, hiszen a Berlini Magyar Nagykövetség fogadásán – többek között – ők is bemutathatták az általuk készített finomságokat. Erről aztán egy német magazin is beszámolt.

Füstölt termékeket a II. Budapesti Mangalica Fesztiválra készítettek először. Azóta is igyekszenek részt venni minden ilyen jellegű rendezvényen, melyekről általában elismeréssel térnek haza.

– Áprilisban megyünk Spanyolországba, oda, ahol a híres serranói sonkát készítik – teszi hozzá Kocsis István, ugyanis az ő sonkájuk is ott szárad már egy jó ideje.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában