Helyi közélet

2015.03.17. 12:13

Toboroznak Biriben: Katonasuli a haza védelméért

Biri - A Magyar Honvédség Vitéz Szurmai Sándor Budapest Helyőrségének katonái vizitáltak kedden Biriben. A katonai hivatást népszerűsítették filmjükkel, mozgóképekkel, személyes élménybeszámolókkal támasztották alá, hogy a roma fiataloknak is adott a lehetőség, őket is szívesen látják a honvédség kötelékében.

Biri - A Magyar Honvédség Vitéz Szurmai Sándor Budapest Helyőrségének katonái vizitáltak kedden Biriben. A katonai hivatást népszerűsítették filmjükkel, mozgóképekkel, személyes élménybeszámolókkal támasztották alá, hogy a roma fiataloknak is adott a lehetőség, őket is szívesen látják a honvédség kötelékében.

Papp Ferenc ezredes vezetésével Horváth Éva, Kovács Norbert, Bogdán Zsolt, Mohácsi Zsolt és Horváth Gyula álltak ki a közel nyolcvanfős hallgatóság elé, s vallottak pályájukról, karrierjükről, életükről.

A Dankó Pista Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola két éve résztvevője a KatonaSuli programnak.

– A nagybátyám szerződéses állományban van, a családunkban van több rendőr, már csak ezért is érdekel a pálya. Nagyon szeretnék katona lenni, jelentkeztem önkéntesnek, és majdan szívesen részt vennék egy misszióban is – újságolta Barabás Zsolt 12. b-s diák.

Katonai fegyelmet, kitartást igényel a házigazda intézmény nevének kiejtése egy szuszra: Dankó Pista Egységes Óvoda-Bölcsőde, Általános Iskola, Szakképző Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola. Kedden kedvcsináló kezdeményezés részesei lehettek mintegy nyolcvanan a Faluházban, ahol a Magyar Honvédség Vitéz Szurmai Sándor Budapest Helyőrségének dandár katonái vendégeskedtek Biriben.

Jövőjük a haza

– Iskolánk két éve aktív résztvevője a KatonaSuli programnak. Két évfolyamon is elsajátítják a katonai ismeret tantárgyat. A romák társadalmi integrációjának, az esélyegyenlőségi törekvéseknek jegyében tárt karokkal fogadtuk a honvédséget népszerűsítő küldöttséget – taglalta Jaksi Tímea gimnáziumi igazgató-helyettes, aki egy évtizede tevékenykedik az iskola kötelékében.

A Jövőjük a haza című filmet közösen tekintették meg a diákok, tanáraikkal és a téma iránt érdeklődő közhasznú állományban lévőkkel. A program pikantériájaként jelen voltak a film egyes szereplői, a roma származású katonák, akik mély átéléssel áradoztak vállalt pályájuk szépségéről. Beszéltek karrierépítésükről, családjukról, szívesen válaszoltak minden egyes, még az anyagi megbecsülésüket firtató kérdésre is

– Eddig életemben egyszer fordultam meg Szabolcsban, akkor Nyírteleken jártam. Nemrég Bagon vettünk részt hasonló road show-n, ahol jóval kisebb korosztály előtt vetítettük le a filmet, és mutattuk be a honvédséget, illetve önmagunkat. Itt hagyjuk ajándékba a dvd-t, hogy a jövőben többször is megnézhessék az érdekes összeállítást. Én Dombóváron kőművesnek tanultam, aztán megtetszett a katonai pálya. Nagyon érdekel a haditechnika, a repülők, a géppuskák világa – fejtegette Kovács Norbert főtörzsőrmester, aki Pilisszentkereszten él kétgyermekes családapaként.

Papp Ferenc ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi és Háborús Kegyeleti Főosztályának főosztályvezető-helyettes vezetésével érkeztek a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiájának roma származású katonái Biribe, ahol Barabás Zsolt 12. b osztályos tanuló is érdeklődve figyelt a közönségtalálkozóra hajazó élménybeszámolón.

– A nagybátyám szerződéses állományban van, a családunkban van több rendőr, már csak ezért is érdekel a pálya. Nagyon szeretnék katona lenni, jelentkeztem önkéntesnek, és majdan szívesen részt vennék egy misszióban is – említette lelkesen a kitűnő diák, aki másodízben lett ösztöndíjas. Nyolcvanan pályáztak, végül országos viszonylatban tízen nyerték el a tanulmányi támogatást – közülük négyen szabolcs-szatmár-beregiek. A baktalórántházi Vay-iskolából Varga Patrícia, Lakatos Gábor és Serbán Tihamér lett kedvezményezett.

– Szerintetek mi az, amit tanulni lehet a katonaságtól? – kérdezte Mohácsi Zsolt főhadnagy a hallgatóságtól.

Egyesével sorjáztak a válaszok: a haza szolgálatát… a csapatmunkát… a karriert… a biztos munkalehetőséget… az esélyegyenlőséget… emberi tartást… kitörést a szegénységből.

A film pereg tovább. Katonásan. A való világban. Ahogy azt a road show megálmodói eltervezték.

Mi a KatonaSuli program?

A felnövekvő nemzedékek hazafias, honvédelmi nevelésének elősegítésére a Honvédelmi Minisztérium épp tíz esztendeje indította el a KatonaSuli programot, melyen keresztül eddig közel tízezer fiatal ismerkedett meg a honvédelem ügyével és Magyar Honvédséggel. A résztvevő iskolák pedagógusain és diákjain keresztül tapasztalt, valós társadalmi igény a honvédelmi nevelés, melyet a Honvédelmi Minisztérium a jövőben is kiemelt feladatként a KatonaSuli programon keresztül végez. A katonai pályára készülőknek a hivatás megismerésén túl jelentős előnyöket is biztosít a tantárgyból szerzett érettségi vizsga.

KM-LTL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában