Helyi közélet

2015.05.15. 18:10

A bíróság döntött, a NYÍRVV fellebbez

Nyíregyháza - Ítélet született a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-től tavaly előtt elbocsátott Orosz Zoltán ügyében. A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság első fokú, nem jogerős csütörtöki ítéletében arra kötelezte a felperes korábbi munkaadóját, hogy a 2013. márciusában jogellenesen megszüntetett munkaviszonyt állítsa helyre, a vezető raktárost helyezze vissza az állásába és foglalkoztassa tovább.

Nyíregyháza - Ítélet született a Nyíregyházi Városüzemeltető és Vagyonkezelő Nonprofit Kft.-től tavaly előtt elbocsátott Orosz Zoltán ügyében. A Nyíregyházi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság első fokú, nem jogerős csütörtöki ítéletében arra kötelezte a felperes korábbi munkaadóját, hogy a 2013. márciusában jogellenesen megszüntetett munkaviszonyt állítsa helyre, a vezető raktárost helyezze vissza az állásába és foglalkoztassa tovább.Az ítélet ezen kívül kimondja, hogy Orosz Zoltánt bruttó 2,1 millió forint elmaradt munkabér, 250 ezer forint cafetéria juttatás, több mint 1 millió forint felügyelőbizottsági tiszteletdíj, és nem kevés késedelmi kamat illeti meg. A NYÍRVV-nek ezen kívül 28 ezer forint perköltséget és majd’ 150 ezer forint eljárási illetéket is „ki kell csengetnie” 15 napon belül, amennyiben elfogadja a bíróság döntését.

Jelenleg is eljárás zajlik

– A cég valószínűleg megfellebbezi majd a nem jogerős, mégis sokatmondó ítéletet – mondta a felperest képviselő dr. Helmeczy László ügyvéd, majd hozzátette: Orosz Zoltánt, az üzemi tanács és a felügyelő bizottság tagját azonnal kirúgták, miután olyan gyanús számláknak nézett utána, amely több tízmilliós nagyságrendű visszaélés gyanúját vetette fel, és emiatt feljelentést tett a NYÍRVV ügyvezetője és társai ellen az ügyészségen. Az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt jelenleg is eljárás van folyamatban.

– Több ilyen becsületes és tisztességes emberre lenne szükség, aki nem fél szembe szállni a hatalommal, ha a közvagyont támadás éri, hogy ilyen esetek ne fordulhassanak elő többé! A csütörtöki ítélet értelmében több mint 3 millió forintot kell kifizetni Orosz Zoltánnak, ha úgy nézzük, a nyíregyházi adófizetők pénzéből – nyilatkozta dr. Helmeczy László.

– Társaságuk megfellebbezi az elsőfokú ítéletet – reagált megkeresésünkre a NYÍRVV. – Az elsőfokú ítélet megállapította, hogy felperes 55%-ban, társaságunk pedig 45%-ban pernyertes, hiszen a felperes nem tudta bizonyítani, hogy a munkáltató tudott az ügyvezető felperes általi feljelentéséről, és a felmondás összefüggésben állt a feljelentéssel.

– Az ítélet azt is kimondta, hogy a felperes elbocsátása nem állt összefüggésben az (érdek)képviseleti tevékenységével, az azonnali hatályú felmondás nem ütközött az egyenlő bánásmód törvényi követelményébe, valamint a NYÍRVV Nonprofit Kft. nem sértette meg a felperes személyéhez fűződő becsületét és jó hírnevét, ezért a nem vagyoni kártérítési igényét is elutasította a bíróság – áll a cég közleményében.

KM-PI

További részletek a Kelet-Magyarország május 16-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában